default-image

Κοτζιάς: Το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας

Ελλάδα
Κοτζιάς: Το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκτίμηση ότι «το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε το προσφυγικό παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη ενώ επισήμανε ότι στη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ανάπτυξης «μέσα από δυσκολίες συχνά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

«Ελλάδα και Τουρκία στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους θα αποτελέσουν έναν ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθεί αυτή η τεράστια ροή και η ανθρωπιστική κρίση ενώ υπογράμμισε ότι το προσφυγικό δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η Τουρκία στηρίζει τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο για να συνδράμουν σε αυτήν την κρίση του προσφυγικού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Άγκυρα έχει μια συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ η χώρα του κάνει προετοιμασίες για άλλα συμφωνα επανεισδοχής.

Έχουμε δεχθεί από την Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος αιτήσεων επανεισδοχής, πρόσθεσε.

Σε ερώτημα για τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «υπάρχουσες νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών».

Ερωτηθείς για την έκδοση τουρκικής ΝΟΤΑΜ (ειδοποίηση προς αεροπόρους) μετά το τραγικό δυστύχημα με τη συντριβή του ελικοπτέρου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κίναρο με τρεις νεκρούς, είπε πως «σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη», ζητώντας «να διακρίνουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News