Ελλάδα

Τι αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οκτώ ώρες διήρκεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το μείζον θέμα του προσφυγικού εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν σε μια μίνιμουμ κοινή γραμμή.

Σε κλίμα συναίνεσης οι πολιτικοί αρχηγοί, συζήτησαν για τη σύνταξη ενός κειμένου συμπερασμάτων, το οποίο εκδόθηκε και το οποίο δε στηρίζει το ΚΚΕ, καθώς και η Ένωση Κεντρών.

Το κοινό ανακοινωθέν

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό -κατ' ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

 Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ' αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ' Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

 Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

 II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

 Α. Να επιβάλλει σ' όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν' αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

 Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

 Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν' ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν' αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

 Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

 Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία -ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

 III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν' αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

 Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Π. Καμμένος: Πάμε στις Βρυξέλλες με κοινή γραμμή

«Καταλήξαμε σε μία κοινή ανακοίνωση η Ν.Δ. το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ», ενημέρωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, δεν υπέγραψαν όπως διευκρίνισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, καθώς και η Ένωση Κεντρώων.

 «Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός πάει στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μία κοινή γραμμή», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος, ωστόσο, όπως είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης «υπήρξαν και διαφωνίες κυρίως σε κυβερνητικά θέματα».

«Ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες», τόνισε ενώ παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα ζήτησε η έδρα της ακτοφυλακής της Ε.Ε. να είναι στην Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.

Τέλος, ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα που έδωσαν σε ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, ενώ συνεχάρη και ο ίδιος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση επιτέλους προσαρμόζεται στην τρέχουσα κατάσταση

Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει την πολιτική της στην τρέχουσα κατάσταση, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Όπως είπε, διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις του.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Ν.Δ. για κλειστά κέντρα, σημείωσε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν. «Αυτό συνιστά προσαρμογή της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση», συμπλήρωσε.

Φ. Γεννηματά: Η κυβερνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση

Ο Μάρτιος 2016 δεν είναι Ιούλιος 2015 διεμήνυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή», ενώ επανέλαβε το αίτημά της για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη, προειδοποίησε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση, επιστροφή παράτυπων και άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας».

Αναγνώρισε τις ευθύνες της Ευρώπης «όμως η χώρα δεν πρέπει να απομονωθεί. Χρειάζεται συμμαχίες. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Νωρίτερα η κ. Γεννηματά είχε κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα για έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας και τον κάλεσε να δει τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας.

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τον κάλεσε να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες. «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;», προσθέτουν ότι είπε η κ. Γεννηματά.

Στ. Θεοδωράκης: Μίνιμουμ εθνική γραμμή μετά κόπων και βασάνων

Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ενώ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε έγκριση για βέτο.

Όπως ανέφερε, αυτή η εθνική γραμμή βασίζεται σε τρεις άξονες:

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Επιστροφή παράτυπων μεταναστών

Ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για μετατόπιση των θέσεων της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του Ποταμιού για υπερυπουργό για το προσφυγικό σημείωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή και γι΄ αυτό δεν πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Δίνουμε χέρι βοηθείας σε πρόσφυγες αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να μην προκαλεί» υπεραμυνόμενος των πολιτικών της κυβέρνησης.

Β. Λεβέντης: Φιάσκο η συζήτηση, δεν υπογράφουμε

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και χαρακτήρισε φιάσκο τη συζήτηση. Τόνισε ότι δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν καθώς δεν συμφωνήθηκε να συζητηθεί και το οικονομικό ζήτημα.

«Εξαρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο γύρω από το μεταναστευτικό αλλά και την οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έθεσε σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα είπαν να συζητηθεί μόνο το προσφυγικό. Μετά από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψει η Ενωση και θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο» ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Τόνισε ότι «δεν συζητήσαμε ότι ο κ. Τσίπρας πάει μέσω του προσφυγικού να κερδίσει χρόνο και να μείνει στην εξουσία. Θα συνεχίσω στη Βουλή και θα εξηγήσω έγινε μέσα. Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα. Λυπούμαι».

Σχόλια