default-image

Ζητούμενο η συναίνεση στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Ελλάδα
Ζητούμενο η συναίνεση στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναίνεση και ήπιους τόνους στο εσωτερικό της χώρας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης στο σημερινό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση για την ελληνική στάση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει «εύχομαι η επιδίωξη εθνικής συνεννόησης από την κυβέρνηση να μην είναι προσχηματική». 

Η Φώφη Γεννηματά έχει προειδοποιήσει «να μη προσπαθήσει για άλλη φορά ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ως ένα ακόμη βήμα καταγγελιών, μετάθεσης ευθυνών και επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος για να αποφύγει τις ευθύνες του. Εμείς στην σύσκεψη της Παρασκευής δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, πάμε για να χαράξουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή». 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει : «Δεν είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας. Είπε όλα καλά τα κάναμε και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καλά, απλά θέλουμε και μια βοήθεια από τα άλλα κόμματα, σε όλα αυτά που κάνουμε καλά. Εάν πάμε έτσι στη συνάντηση των αρχηγών, δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα». 

Ο κ.Τσίπρας, λένε οι πληροφορίες, θα μεταφέρει τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως διαμορφώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες.

Οι θέσεις είναι:

Διαχείριση του Προσφυγικού:

• Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

• Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

• Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

• Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

• Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία.

Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Για την καλύτερη πάντως ενημέρωση για το μείζον αυτό θέμα -διαγνώστηκε ένα έλλειμμα επικοινωνίας- αποφασίστηκε να:

?λειτουργήσει μια διυπουργική επιτροπή για το μεταναστευτικό με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ο οποίος θα παραχωρεί κάθε απόγευμα συνέντευξη Τύπου,

?να δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρησιακού ελέγχου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Ταφίλλη και

?κάθε πρωί στις 9:00 ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης, να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News