default-image

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ

Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 «Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και την πολύ καλή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι κομμάτι της Σένγκεν και της ΕΕ και θα παραμείνει. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι διχόνοιες μεταξύ των κρατών μελών για να υπογραμμίσει ότι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο πνεύμα αλληλεγγύης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το προσφυγικό, εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα, αλλά και της τριμερούς ανάμεσα σε Ελλάδα - Γερμανία - Τουρκία.

Στο μεταξύ, με πέντε αναρτήσεις στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε χτες το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τους ελληνικούς στόχους σε σχέση με το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε και μέσω Twitter ότι η λύση που θα πρέπει να δοθεί στο προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή, συνολική και με την συνεργασία της Τουρκίας.

«H απόφαση της Επιτροπής να ενισχύσει με 700 εκ. ευρώ επιπλέον τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης θα ενισχύσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης μας σημαντικά. Η λύση όμως του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή. Όπως εξήγησα στο γερμανικό κανάλι ZDF, χρειαζόμαστε μια συνολική λύση και την συνεργασία της Τουρκίας. Αυτά θα διεκδικήσουμε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως θα εξηγήσω αύριο και στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι στην ΕΕ, ώστε να δοθεί αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση» έγραψε σχετικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News