default-image

Παραδοχή σοκ: Θα έχουμε πρόσφυγες για τρία χρόνια

Ελλάδα
Παραδοχή σοκ: Θα έχουμε πρόσφυγες για τρία χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα διαβεβαίωση πήραν οι εκπρόσωποι της Κρήτης στην ΚΕΔΕ από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι η Κρήτη αλλά και η Πελοπόννησος δεν είναι στους έως τώρα σχεδιασμούς για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

Στην συνεδρίαση των αυτοδιοικητικών ωστόσο διατυπώθηκαν έντονες ενστάσεις προς τον Γιάννη Μουζάλα για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού με τον ίδιο να δίνει διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

"Παραμένουν για δύο έως τρία χρόνια"

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κλείνουν οριστικά τα σύνορα στην Ειδομένη.

Ο κ. Μουζάλας παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ προσφύγων μετατρέπεται σε χώρα παραμονής προσθέτοντας ότι περίπου 50.000-70.000 πρόσφυγες αναμένεται να παραμείνουν για χρονικό διάστημα από δύο έως τρία χρόνια στη χώρα μας.

«Χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός ώστε να μην παραμένουν σε πλατείες και δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες», τόνισε ο υπουργός ζητώντας από τους δημάρχους να προτείνουν επιπλέον χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Ενώ σημείωσε ότι σε δεύτερη φάση θα οργανωθεί σχέδιο για τη μονιμότερη φιλοξενία των ανθρώπων που τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα.

Νωρίτερα ωστόσο στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες.

«Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση» τόνισε ο κ. Μουζάλας απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες. Ο ίδιος σημείωσε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι «όπου αποκαθίσταται η έννοια του κράτους, η κατάσταση μπαίνει σε τάξη» χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Λέσβου, όπου από 35.000 πρόσφυγες που υπήρχαν προ μηνών έχουν απομείνει 3.000, χωρίς, πλέον, να διαταράσσεται στο ελάχιστο η καθημερινότητα των κατοίκων.

Όπως ανέφερε, χωρίς τη συνδρομή των ΟΤΑ και άλλων κοινωνικών φορέων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. «Στηριζόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση και μαζί με την κοινωνία θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, διαβεβαίωσαν τον αναπληρωτή υπουργό ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ομαλά το πρόβλημα, ενώ έθεσαν σειρά ζητημάτων που- όπως είπαν- αντιμετωπίζουν καθημερινά και δυσχεραίνουν το έργο τους.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος, καθώς η χώρα έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι περισσότεροι περιφερειάρχες ζήτησαν να αρθούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να μη «μπλοκάρουν» σχετικές δαπάνες των περιφερειών.

Επίσης, σύμφωνα με το kathimerini.gr, προτάθηκε η δημιουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου για μην υπάρχει σύγχυση με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, καθώς και η λειτουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά το κάθε έκτακτο ζήτημα που θα προκύπτει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News