Ελλάδα

Κ. Μαυρίδης: Τα έργα υποδομής στη Μόρφου είναι έγκλημα εποικισμού

Ερώτηση με προτεραιότητα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα παράνομα έργα που πραγματοποιούνται στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου, ζητώντας τη θέση της Επιτροπής επί του θέματος.

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι την τελευταία περίοδο στην περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου έχει κατασκευαστεί αυτοκινητόδρομος ενώ ολοκληρώθηκε το αποχετευτικό καθώς και έργα ανάπλασης στην κοίτη του ποταμού Σεράχη, όπως πάρκα και ποδηλατοδρόμοι. Τελευταία εξαγγελία, όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής, είναι η λειτουργία μέχρι το Σεπτέμβριο του τουρκικού πανεπιστημίου Nisantasi με δημιουργία και πανεπιστημιούπολης.

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα έργα αυτά πραγματοποιούνται σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, δυναμιτίζοντας τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην περιοχή Μόρφου, που η επιστροφή της θεωρείται κόκκινη γραμμή για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτά, σημείωσε χαρακτηριστικά, παραβιάζουν παράλληλα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το έγκλημα του εποικισμού.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην ανησυχία που εκφράστηκε από τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Μόρφου, Χαράλαμπο Πίττα, για το ενδεχόμενο τα έργα να χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια που παρέχει η ΕΕ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επεσήμανε επίσης ότι, με την έναρξη κατασκευής των προηγούμενων έργων, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου υπέβαλε γραπτό υπόμνημα στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, με σχετικές πληροφορίες ότι τα έργα γίνονται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ακόμα να λάβουν κάποια απάντηση.

Γι' αυτό και ο κος Μαυρίδης ζήτησε από την Επιτροπή να απαντήσει ξεκάθαρα και το συντομότερο δυνατό, αν είναι εις γνώση της η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων στην κατεχόμενη Μόρφου, αν η Επιτροπή έχει λάβει το γραπτό υπόμνημα που κατατέθηκε και εάν όντως τα έργα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Σχόλια