Ελλάδα

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση επιδιώκει γόνιμο και ειλικρινή διάλογο

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έχει προσδιοριστεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να θέλει την εφαρμογή της συμφωνίας με τον λαό όρθιο.

Όπως εξήγησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, βασικοί άξονες αυτών των θέσεων, τις οποίες θα παρουσίασει ο αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη των αρχηγών, είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάτασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό διπλωματικό τρόπο

προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια κ.λ.π. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί για να καλυφθούν περίπου 100.000 πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά την πορεία επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.

Στο μέτωπο της εσωτερικής προσφυγικής κρίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις τρέχουν αυτά που έχουν αναλάβει και ταυτόχρονα σιτίζουν περίπου 10.000 ανθρώπους την ημέρα. Επιπλέον, πρόσθεσε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και οργανώσεις για την παροχή κάθε είδους αναγκαίας βοήθειας στους πρόσφυγες.

Επίσης, την προσεχή Πέμπτη, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ και η συνάντηση θα έχει αντικείμενο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς γιατί εμμένει σε θέσεις που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, πολύ περισσότερο που τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού είναι πολύ καλύτερα σήμερα.

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να θέλει την εφαρμογή της συμφωνίας με τον λαό όρθιο.

Παράλληλα, αναφερόμενη στα θέματα διαφάνειας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό και υπογράμμισε για όσους φαίνεται το τελευταίο διάστημα να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους ότι η κυβέρνηση θα μείνει ανυποχώρητη στην εξουδετέρωση της διαπλοκής.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα σε βάρος της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών που έχουν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφύγει η ίδια από μόνη της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως, σημείωσε ότι έχουν διατυπωθεί σκέψεις από ξένους διπλωμάτες προκειμένου, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και αυτό το εργαλείο.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης, απάντησε ότι είναι ένα θέμα που δεν θα αργήσει, αλλά θα πρέπει αυτή η συζήτηση να ανοίξει σε ένα άλλο περιβάλλον και αφού έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όπως ανέφερε, μετά θα ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση η οποία είναι αναγκαία για τον τόπο.

Σχόλια