default-image

Α.Μέρκελ "Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα"

Ελλάδα
Α.Μέρκελ "Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εκρηκτικό και άκρως επικίνδυνο μετατρέπεται το σκηνικό στην Ευρώπη με φόντο το προσφυγικό, καθώς στο τραπέζι της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας της ερχόμενης Δευτέρας και σε εκείνο της Συνόδου Κορυφής των "28" στις 17 και 18 Μαρτίου θα κριθεί όχι μόνο η συνοχή της Γηραιάς, αλλά και το ίδιο το μέλλον της.

Γράφει ο Σταύρος Μουντουφάρης

Η Ελλάδα, που ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, συνεχίζει να έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Γερμανίας, σε υψηλότατο μάλιστα επίπεδο, με το Βερολίνο όμως να μην επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ήθελαν αλλαγή πολιτικής στο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Το αντίθετο. Κουτσουρεύοντας τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα», συμπληρώνοντας ότι «αυτό που τα συνδέει είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει».

Χείρα βοηθείας

Την ίδια στιγμή πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευδε να δώσει χείρα βοηθείας στην Αθήνα, στηλιτεύοντας την πρακτική της Αυστρίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που εξώθησαν τα πράγματα στα άκρα με το κλείσιμο των συνόρων. Σε συνέντευξή της στη δημόσια γερμανική τηλεόραση, ARD, η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε πολλές φορές ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Καυτηριάζοντας την αμφιλεγόμενη διάσκεψη της Βιέννης, εξήγησε ότι «το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν».

Η καγκελάριος άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο «οι χώρες αυτές να έδρασαν από απόγνωση, επειδή όλα προχωρούν πολύ αργά», και διευκρίνισε ότι η θέση της Γερμανίας είναι διαφορετική: «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μη λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες. Έτσι κάναμε με την κρίση του ευρώ και έτσι πρέπει να κάνουμε και με την προσφυγική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πυρά από Βιέννη

Η κριτική της Μέρκελ στη Βιέννη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αυστρίας μέσω του υπουργού Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος μιλώντας στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων "ανταπέδωσε" τα πυρά: «Εάν η Γερμανία νομίζει πως δεν υπάρχουν ανώτερα όρια, τότε θα πρέπει να φέρνει απευθείας από την Ελλάδα τους πρόσφυγες στη Γερμανία».

Το νέο αυτό μέτωπο που ανοίγει μεταξύ Βιέννης και Βερολίνου είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι παλιά "φαντάσματα" βγαίνουν από τα σεντούκια τους κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και τη Γερμανίδα καγκελάριο: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

Η ατζέντα

Την ίδια στιγμή, πάντως, η κ. Μέρκελ δεν έδειξε να υιοθετεί τις προειδοποιήσεις ότι αν δε βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής των "28" θα έχουν τελειώσει όλα: «Αν τη Δευτέρα δεν πετύχουμε - είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική σύνοδος - τότε έχουμε την 8η, την επόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι εκτός από τη Σύνοδο Ε.Ε.- Τουρκίας τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, υπάρχει η προγραμματισμένη εαρινή Σύνοδος Κορυφής των "28" στις 17 και 18 Μαρτίου, οπότε και θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο κατανομής των 160.000 προσφύγων, που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και την Ιταλία, αριθμός που μοιάζει πια ελάχιστος μπροστά στο συνεχώς διογκούμενο μεταναστευτικό κύμα.

Οι "Financial Times"

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο των "Financial Times" με τίτλο "Η Ευρώπη γυρνά την πλάτη της στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες", στο οποίο καταγράφεται η κατάσταση και οι ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης, χτυπώντας "καμπανάκι" για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την παροχή καταλύματος σε 70.000 πρόσφυγες, αλλά περισσότεροι από 2.000 φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να σχολιάσει το γεγονός ότι «η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα παλεύει τώρα με την τιμωρητική δημοσιονομική λιτότητα που της επιβλήθηκε με την περσινή συμφωνία διάσωσης», ενώ σημαίνει συναγερμό δίνοντας έμφαση στην προειδοποίηση που γίνεται όλο και πιο ηχηρή το τελευταίο διάστημα: «το να επιτρέψει η Ευρώπη μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., θα ήταν εξωφρενικό. Θα ήταν μια προσβολή για τις αξίες και τα ιδεώδη του μπλοκ και θα προκαλούσε αμετάκλητη ζημιά στη φήμη της Ε.Ε.».

Η Κομισιόν

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Κομισιόν ετοιμάζει αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό, το οποίο θα είναι το πρώτο αντίστοιχο που εφαρμόζεται στο έδαφός της.

Το σχέδιο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, αφορά και στις άλλες χώρες του λεγόμενου "Βαλκανικού Διαδρόμου", ενώ, κατά την ίδια, η εκπόνησή του ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί αύριο Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σε σχετικό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας "De Standaard" αναφέρεται ότι η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News