Ελλάδα

Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας

«Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την "Ανάσταση" της ελληνικής Οικονομίας», υπογράμμισε κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στη χώρα εκτίμησε οτι μετά τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup θα έχουμε μία καλύτερη εκτίμηση  θεωρώντας πιο πιθανό αυτό να γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία, ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ζήτησε να απαντήσει το ίδιο, αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει, αν όχι να μας το πει.


 
Για την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη γιατί θα μας δώσει και «τη διαγραφή -ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει.

Προανήγγειλε επίσης ότι μέσα στον Μάρτιο θα έρθει στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος.


Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη» και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένας φόβος» για αυτές. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων δεν υπάρχει στις ελληνικές τράπεζες».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρόταση της κυβέρνησης εντός του πλαισίου της συμφωνίας, καθώς και για προστασία των χαμηλών συντάξεων. «Θα επιμείνουμε στην ανάγκη προστασίας των χαμηλών στρωμάτων» επανέλαβε και τόνισε ότι «η συμφωνία μας υποχρεώνει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές δαπάνες στο ΑΕΠ. Αυτό το επιτυγχάνουμε με μείωση εισφορών σε συμφωνία με τους εταίρους».

 Ωστόσο άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο περικοπών συντάξεων πάνω από τα 1400€.

Σε ότι αφορά τους αγρότες,  ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι με την πρότασή της η κυβέρνηση προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, προσπαθώντας να αμβλύνει τις αδικίες για τις εισφορές. Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τα τεχνικά κλιμάκια για το φορολογικό των αγροτών και επανέλαβε ότι «αν δεν παράξουμε πλούτο, δεν θα βγούμε από την κρίση».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό.. ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις μιας χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν υποτίμησε την κατάσταση. Είπε ότι πριν από έναν χρόνο δημιουργήθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «για τόσο μεγάλες ροές δεν θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι»

 «Έξοδος από την Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας», είπε και δήλωσε ότι η συζήτηση για έξοδο από την Συνθήκη τη δεδομένη στιγμή είναι καταστροφική.


«Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι εξαιτίας αυτής της στάσης, σήμερα η χώρα δέχεται μεγαλύτερη στήριξη, ενώ η Αυστρία είναι απομονωμένη. Μάλιστα, μιλώντας για τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε: «Ο Φάιμαν βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού πανικού. Η ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς έχει οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ακροδεξιάς».

Σε ότι αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι ο λαός έδωσε τον Σεπτέμβριο και κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει ακόμη 3,5 χρόνια, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν παζαρεύεται με ομερτά στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια