Ελλάδα

Στήριξη από τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ελλάδα

Η  Ελλάδα απέσπασε δυο ισχυρές δηλώσεις στήριξης.

Η πρώτη από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος, μιλώντας στους πιστούς από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, αναφέρθηκε ειδικά στη χώρα μας: «Ιδίως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, για την ίση κατανομή των βαρών».

Η δεύτερη ήρθε από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook καυτηρίασε τη σύνοδο της Βιέννης, τη στάση της Τουρκίας και την έλλειψη της πρέπουσας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη έδωσε την εικόνα πως είναι ένα είδος πολυκατοικίας, στην οποία όλοι οι γείτονες διαπληκτίζονται, αλλά στο τέλος φορτώνουν το συνολικό φταίξιμο στο (Έλληνα) θυρωρό.

Παρακολουθήσαμε ακόμη και μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή μελών και μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί το τι συμβαίνει στα ελληνικά σύνορα, χωρίς η Ελλάδα να κληθεί να πάρει μέρος σε αυτή. Θέλω, παρά ταύτα, να πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη μια δυνατότητα να αποφευχθεί η κατάρρευση ενός από τους στυλοβάτες της ενωμένης Ευρώπης, της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών».

Σχόλια