Ελλάδα

Που θα πάνε οι πρόσφυγες, τα σχέδια της κυβέρνησης

Επιβεβαιώνεται πλήρως η μεγάλη έρευνα της εφημερίδας Νέα Κρήτη για το προσφυγικό, με τις πληροφορίες για σχέδιο διασποράς των προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα και το νησί μας. Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο εκπονείται, αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, δηλώνοντας ότι, «εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε, χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα».

Όπως εξήγησε, «δεν αποκλείεται να οργανώσουμε, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της βόρειας Ελλάδας, ένα μέρος της διαχείρισης να το αναλάβουν και άλλες περιοχές εκτός του Πειραιά». Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της Καβάλας, στην οποία μεταφέρθηκαν τα τελευταία 24ωρα μετανάστες και πρόσφυγες, όπως συνέβη και το καλοκαίρι. Προσπαθώντας να μετριάσει πάντως τις εντυπώσεις, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «το "ενδέχεται" δε σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένο να στέλνουμε μετανάστες στη Θεσσαλονίκη», προσθέτοντας: «Είναι στο σχεδιασμό που θα μπορούσε να προκύψει, δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή».

Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποτελεί «ομαλή και συνήθης διαχείριση».

Σχέδιο Β

Την ίδια στιγμή, πάντως, η κατάσταση παραμένει δραματική από την Αθήνα ως την Ειδομένη, καθώς τα σύνορα παραμένουν κλειστά και η Ευρώπη προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το «Plan Β», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατομμύρια ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας. Όσο για τον αριθμό τους, σύμφωνα με τον υπουργό, εκτιμάται σε 50.000-70.000 μέσα στο Μάρτη. Ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος ότι σε 15 μέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση καθώς, όπως προέβλεψε, θα μπει μια τάξη στη φιλοξενία των προσφύγων (φαγητό - μπάνιο - στέγη), ενώ οι μετανάστες που δε δικαιούνται άσυλο θα συνεχίζουν να επιστρέφονται.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε η Κομισιόν στη βάση δύο σχεδίων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις εκτός των γεωγραφικών ορίων της. Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε χώρες της Αφρικής, αλλά και στο Λίβανο και την Ιορδανία, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές.

Εκεί η Ε.Ε. έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών - δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύλαξης, ιατρικής βοήθειας κ.λπ. Το μεγαλύτερο αρνητικό στο σχέδιο αυτό είναι ότι δημιουργείται μια συγκεκριμένη περιοχή που θα επωμιστεί το βάρος ενός καινούργιου προσφυγικού πληθυσμού, και στην περίπτωση της Ελλάδας αναμένεται να δημιουργηθούν αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής ή των περιοχών όπου θα αποφασιστεί η δημιουργία τέτοιων προσφυγικών καταυλισμών.

Κουπόνια

Το δεύτερο σχέδιο είναι να δίνονται σε πρόσφυγες χρήματα σε μορφή κουπονιών, με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και συγχρόνως να παρέχονται και άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων σε σούπερ-μάρκετ, ή άλλες αγορές. Αυτός είναι ένας τρόπος να μην περιθωριοποιηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να δοθεί μια ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς η χώρα επωμίζεται οικονομικό βάρος με τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Αυτό το σχέδιο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο, σε Τσετσένους πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η παροχή κουπονιών για σίτιση έχει χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια λιμού στη Σομαλία.

Διπλωματικά πυρά

Σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζεται η ένταση με την Αυστρία και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με τον κ. Μουζάλα να εξαπολύει πυρά σκιαγραφώντας την κατάσταση: «Στερηθήκαμε 20 ημέρες προετοιμασίας, εξαιτίας του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων. Το βλέπαμε πως θα έρθει, όμως υπήρχε η συμφωνία να παραμείνει το στάτους κβο της Ειδομένης, αυτής της άτυπης τρύπας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ως την επόμενη συνδιάσκεψη στις 7 Μαρτίου. Η συμφωνία αθετήθηκε, όταν πέντε αρχηγοί της αστυνομίας (Αυστρίας, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και ΠΓΔΜ) την ανέτρεψαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχόλια