default-image

Διάσημος καλλιτέχνης ζει την "προσφυγιά"του στη Λέσβο(video)

Ελλάδα
Διάσημος καλλιτέχνης ζει την "προσφυγιά"του στη Λέσβο(video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι  29 ετών ,γνωστός στη σύγχρονη μουσική σκηνή ως ΧΟV, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λέσβο μιας και οι κακουχίες των μεταναστών που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στην χώρας μας όχι μόνο δεν τον αφήνουν ασυγκίνητο αλλά συνδέονται σε μεγάλο βαθμό μαζί του .Ο λόγος για τον Νταμιέν Αρντεστάνι (Damien Ardestani), που  σε ηλικία μόλις ενός έτους σε μια προσπάθεια να γλυτώσει από τον πόλεμο του Ιράν ,εγκατέλειψε τη γενέτειρα του με την οικογένεια του και τελικό προορισμό  τη Σουηδία και ένα προάστιο της Στοκχόλμης.

Μετά από αρκετά χρόνια και καταξιωμένος πλέον στο μουσικό στερέωμα ένιωθε ωστόσο ότι είχε μια ανεκπλήρωτη επιθυμία.  Ως  πρόσφυγας ήθελε να μάθει  περισσότερα στοιχεία γύρω από την προσφυγική κρίση και  μια μέρα, με την βοήθεια και του  Πίτερ Μπουκάρτ (Peter Bouckaert), διευθυντή εκτάκτων καταστάσεων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), βρέθηκε στη Λέσβο και στο κέντρο της κρίσης των προσφύγων.

XOV «Είμαι εσύ»

Εκεί πήγε με μία στενή του φίλη, την Ρεμπέκα Ρεχντουνί (Rebecca Rechdouni). Ωστόσο αυτό που ένιωσε ήταν τόσο δυνατό ,τόσο έντονο περιγράφοντας το με έναν ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο. 'Είδα τόσα πολλά πράγματα που χαράχτηκαν στην μνήμη μου. Αυτό που αντίκρισα ήταν τρελό και συνάμα χαοτικό .Είδα μωρά που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους, έγκυες γυναίκες, μία από αυτές απέβαλλε. Έτσι όπως έρχονταν τα σκάφη, εμείς έπρεπε να πηδάμε μέσα και να προσφέρουμε βοήθεια. Μας έλεγαν «σώστε το μωρό» και έπρεπε να πηδήξουμε στο νερό και, απλώς, να κάνουμε το καθήκον μας. Ωστόσο και τις πέντε μέρες που ήμασταν, εκεί καταλήξαμε να κάνουμε εθελοντισμό. Ήταν έντονο και δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε.

Στην επιστροφή του για την Σουηδία, ο Αρντεστανί και η Ρεχντουνί αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι γι 'αυτό που είχαν δει. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια εθελοντική πρωτοβουλία που ονομάζεται «είμαι εσύ».

Μέσα σε μια εβδομάδα, η οργάνωση -μια μη κερδοσκοπική ομάδα που συντονίζει τις ενέργειες εθελοντών στα σύνορα της Ευρώπης και, συγκεκριμένα στα ελληνικά νησιά- τέθηκε γρήγορα σε λειτουργία.

Σκοπός της ήταν να παρέχει προσεκτικά επιλεγμένες εθελοντικές ομάδες με ειδικές δεξιότητες και από τον Οκτώβριο στις αποστολές της συμμετέχουν εθελοντές σε μόνιμη βάση.

Όσο για τον XOV  σε μία συναυλία του στο Βερολίνο  δεν δίστασε να μετατρέψει το πάρτι του για την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ του σε έρανο, στο οποίο φορούσε τα ίδια ρούχα που φόραγε στη Λέσβο.

Αίσθηση προκαλεί και  ένα από τα βιντεάκια που έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο .Η καρδιά σφίγγεται και τα συναισθήματα δύσκολο να περιγραφούν βλέποντας κυρίως παιδιά να σε κοιτούν μες τα μάτια σαν να θέλουν να σου πουν: Δεν φταίω εγώ για όλο αυτό ,Αξίζω τελικά να το περάσω όλο αυτό .

Αυτή η ταινία γυρίστηκε στη Λέσβο, Ελλάδα από μένα και την   καλύτερη μου  φίλη για μερικές μέρες τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Το φτιάχναμε ξανά και ξανά και νιώσαμε τόση ενοχή  κοιτώντας ζωές παραδομένες . Αποφάσισαμε  να ξεκινήσουμε  μια εθελοντική πρωτοβουλία που ονομάζεται «είμαι εσύ» και μάλλον είναι το καλύτερο πράγμα που κάναμε σε όλη μας τη ζωή. Από τότε  η  Λέσβος έχει γίνει το σπίτι μας και η προσφυγική κρίση το κάλεσμά μας. Πάνω από 100 εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν προσχωρήσει στην ομάδα μας και έχουμε μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Μοιραστείτε αυτό το βίντεο και να μας βοηθήσει να την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κρίση, I AM YOU.Αυτό  αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος καλλιτέχνης στη συγκεκριμένη δημοσίευση.

Παρακολουθήστε το βίντεο που έχει κάνει το γύρο του κόσμου  αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές , κερδίζοντας τις εντυπώσεις και πως σε μόλις 2,5 λεπτά ο δημοφιλής μουσικός έχει καταφέρει να αποτυπώσει στο έπακρο  τις δραματικές καταστάσεις που εκτυλίσσονται όλο αυτό το διάστημα στην χώρα μας και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.

//-->

This film was shot in Lesvos, Greece by me and my best friend during a few days in October last year. We broke down several times making it, and felt so guilty over the lives we led, so disconnected to what was going on... that frustration resulted in us putting our minds together and creating the organization I AM YOU. It's probably the best thing we've done in our entire lives. Since then, Lesvos has become our home and the refugee crisis our calling. Over 100 volunteers from all over the world have joined our team and we have great plans for the future. Share this video and help us raise awareness on the crisis, I AM YOU. <3

Δημοσιεύτηκε από XOV στις Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Ρεπορτάζ :Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News