Ελλάδα

Ερώτηση για τη δίκη των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Π.Κ.

Ερώτηση για τη δίκη των δώδεκα φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας - Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Γκιόκας, Σταύρος Τάσσος.

Ειδικότερα στην ερώτησή τους αναφέρουν:

«Στις 10 Μάρτη έχει προγραμματιστεί η εξ' αναβολής δίκη των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης που διώκονται από τους καθηγητές τους από το Φθινόπωρο του 2011. Οι 12 φοιτητές κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση του Συλλόγου τους που διεκδικούσε το αυτονόητο, δηλαδή να μπορέσουν οι φοιτητές να δώσουν τα μαθήματα που δεν δόθηκαν στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου του 2011, καθώς αυτή είχε χαθεί λόγω της κατάληψης που είχε γίνει ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου.

Οι 12 φοιτητές καταδικάστηκαν πριν δύο χρόνια στο πειθαρχικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου, το οποίο συνεδρίασε κρυφά καταπατώντας κάθε ακαδημαϊκό κανονισμό, χάνοντας οι περισσότεροι ένα εξάμηνο από τις σπουδές τους, ενώ τώρα "σέρνονται" από τη Δικαιοσύνη στα ποινικά δικαστήρια με κατηγορίες όπως "παράνομη κατακράτηση" και "απόπειρα παράνομης βίας".

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να καταστείλει όποιον σηκώνει ανάστημα και αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η οποία απαξιώνει και υποβαθμίζει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Το ΚΚΕ έχει, κατ' επανάληψη, καταθέσει τροπολογίες με τις οποίες ζητείται η παύση των ποινικών διώξεων εναντίον αγροτών και άλλων εργαζομένων που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει απορρίψει. Επομένως, φέρει ακέραια την ευθύνη για το ότι επί των ημερών της συνεχίζεται η ποινικοποίηση και δικαστική καταστολή του εργατικού, αγροτικού, μαθητικού, φοιτητικού-σπουδαστικού και γενικά του λαϊκού κινήματος.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού καθώς και μία σειρά μαζικοί φορείς με αποφάσεις στήριξης απαιτούν την οριστική αθώωση τους από όλες τις κατηγορίες.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι θα κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσει η ποινική δίωξη των 12 φοιτητών και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, για να σταματήσουν οι διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων».

Σχόλια