Ελλάδα

neakriti.gr και Ράδιο 9,84 στα νησιά του Αιγαίου

Άνθρωποι διωγμένοι και κατατρεγμένοι, φοβισμένοι, μάνες με παιδιά που χρυσοπληρώνουν το ταξίδι προς το αύριο αλλά πνίγονται στο Αιγαίο, παραλίες πνιγμένες με σωσίβια και άψυχα κορμιά, δουλέμποροι που αλωνίζουν στα Τουρκικά παράλια, πολιτεία που δεν έχει βάλει οροφή στα όρια της, τοπικές κοινωνίες που από το υστέρημα τους προσφέρουν εδώ και μήνες καθώς η αρωγή του κράτους είναι ανύπαρκτη, η καθημερινότητα και η πραγματικότητα που καταγράφουν μιλώντας στο Ράδιο 9,84 οι δήμαρχοι Ρόδου, Κω, Χίου και Λέσβου.

Άνθρωποι που στοιβάζονται σε ένα χώρο υποδοχής, το Δημοτικό πάρκο της Χίου, δυσκολίες στη σίτιση και περίθαλψη τους, εμπλοκή με την μεταφορά τους σε κάποιες περιπτώσεις προς το λιμάνι του Πειραιά , αλλά και ομάδες εθελοντών που παραμένουν στις παραλίες 24εις ώρες το 24ωρο προκειμένου να σώσουν και να περιθάλψουν πρόσφυγες με ζεστά ρούχα και φαγητό, καταγράφει ο αντιδήμαρχος Χίου Γιώργος Καραμανής, επίσης στα πλαίσια της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του σταθμού.

Γιώργος Κυρίτσης: Αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κάθε ημέρας

Στο ίδιο έργο θεατής και ο Δήμαρχος της Κω ,Γιώργος Κυρίτσης που διερωτάται μεταξύ άλλων "αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κάθε ημέρας.Η κατάσταση στο νησί έχει άλλαξει και στη λογική τι είναι αυτό που ζούμε και πώς μπορούμε να το ξεπεράσουμε δεν υπάρχει απάντηση.Δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί στο νησί των 17.000 κατοίκων όταν σε αυτό ,αρκεί να σας αναφέρω ότι μαζεύτηκαν το καλοκαίρι περί τις 10-12.000 πρόσφυγες και μετανάστες .Στην Κώ και το Αγαθονήσι τόσο οι υποδομές όσο και οι δυνάμεις μας ξεπερνούν τα όρια τους, καθώς μείναμε εκτός βοήθειας από την Ελληνική κυβέρνηση'' δήλωσε ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης.

Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό να βάλει οροφή στα όρια της Ελληνικής αντοχής και πως τα νησιά του Αιγαίου έχουν μεγάλες ανάγκες κυρίως προσωπικού.

Μάριος Ανδριώτης: Η καθημερινότητα της Λέσβου σήμερα

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Λέσβου Μάριος Αντριώτης, μιλώντας στο Ενημερωτικό Μαγκαζίνο του Ράδιο 9,84.μίλησε  για εγκληματίες που έναντι αδράς αμοιβής στοιβάζουν στις λέμβους ανθρώπινες ζωές και επισημαίνει πως στις προτάσεις τους είναι η εξεύρεση λύσης μέσα από τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.Ο ίδιος εκτιμά πως αν δεν σταματήσει ο πόλεμος και δεν ληφθούν μέτρα στην Τουρκία ότι οι τραγωδίες στο Αιγαίο θα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Φώτης Χατζηδιάκος: Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις

Είμαστε μόνοι. Διαθέτουμε μόνο την ψυχή και το σεβασμό προς την ίδια τη ζωή και τον άνθρωπο. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας θηρία και παιγνίδια, λανθασμένες πολιτικές'' επισήμανε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Φώτης Χατζηδιάκος.''Δεν ζήτησα χρήματα ανέφερε. Ζήτησα ενίσχυση της δύναμης που εδρεύει στο νησί. Αστυνομία, λιμενικό για παράδειγμα. Μόλις χθες άλλωστε τρείς δουλέμποροι στο αστυνομικό τμήμα Καστελόριζου εκμεταλλευόμενοι τη φτωχή αστυνομική παρουσία, έστησαν καυγά, προπηλάκισαν τον ένα αστυνομικό που είχε βάρδια και το έσκασαν.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια