Ελλάδα

Χίλια κομμάτια η Ελλάδα για το προσφυγικό

Η Ελλάδα ζει τις πιο δύσκολες μέρες των τελευταίων χρόνων, αντιμέτωπη όχι μόνο με προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που είναι αδύνατον να σηκώσει στις πλάτες της, αλλά και με το οικονομικό κόστος, μεσούσης της κρίσης, την εχθρική συμπεριφορά χωρών όπως η Αυστρία, που ηγείται της ομάδας των δυτικών Βαλκανίων, και βεβαίως τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας μέσω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Και μέσα σε όλα αυτά εμφανίζεται στο κάδρο και η Κρήτη. Τόσο ως σταθμός για την επιχείρηση της Ατλαντικής Συμμαχίας με τον ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό πλοίων σε Ηράκλειο και Σούδα, όσο και με την τοποθέτησή της στο "χάρτη" ως ένας από τους πιθανούς σταθμούς για εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων, όταν (και όχι πλέον αν) η κατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Κάτι το οποίο, δυστυχώς, δε φαίνεται να ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ούτε να τοποθετείται χρονικά στο μακρινό μέλλον. Η εκτίμηση αυτή δεν είναι αυθαίρετη φυσικά, καθώς η απροθυμία των Ευρωπαίων και η απουσία κάποιου σχεδίου αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων τις τελευταίες ημέρες, με όλες τις ελπίδες να εναποτίθενται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των "28" της Ε.Ε. στις αρχές Μαρτίου, με ελάχιστες όμως προσδοκίες.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του Έλληνα επιτρόπου, αρμόδιου για τα θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες (ως τη νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των "28") για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα της Σένγκεν να καταρρεύσει». Μια δήλωση ενδεικτική της κρισιμότητας των στιγμών που ζει η Ευρώπη. Χωρίς υπερβολή, όλοι εμφανίζονται εναντίον όλων στη γηραιά ήπειρο. Αρχικά η Ελλάδα εναντίον της κίνησης της Αυστρίας να διοργανώσει την αμφιλεγόμενη διάσκεψη της Βιέννης για τα δυτικά Βαλκάνια χωρίς τη συμμετοχή της χώρας μας, με την έντονη αντίδραση της Αθήνας, που ανακάλεσε για διαβουλεύσεις την Ελληνίδα πρέσβειρα στη Βιέννη.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης της Αυστρίας, στην οποία φέρεται αντίθετος και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, προκάλεσε την αντίδραση και του Βερολίνου, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ να τάσσονται κατά μονομερών ενεργειών, όπως εκείνη της Βιέννης. Κατά των εθνικών λύσεων τάχθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη μέτωπο άνοιγε εναντίον της Ελλάδας, για μια ακόμα φορά, η Ουγγαρία, η οποία σχεδιάζει δημοψήφισμα για το καλοκαίρι, ώστε οι πολίτες της χώρας να εκφράσουν την άποψή τους για το προσφυγικό. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξή του στη γερμανική "Bild" επανήλθε στην κριτική του στην ευρωπαϊκή στρατηγική, απορρίπτοντας ως «ψευδαίσθηση» τη συμφωνία με την Τουρκία και κωφεύει στις ελληνικές διαμαρτυρίες για τις επιπτώσεις, δηλώνοντας: «Τους προσφέραμε βοήθεια, αλλά τα απέρριψαν όλα». Ο ίδιος επιτέθηκε και εναντίον της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «ζητιανεύουμε από τον κ. Ερντογάν για την ασφάλεια στα σύνορά μας, με αντάλλαγμα χρήματα και υποσχέσεις, επειδή δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε μόνοι μας».

Ο "πόλεμος" καλά κρατεί και μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών, με το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ να σχολιάζει ως «παράξενη, όπως και τα κίνητρά της», την απόφαση του Βελγίου να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά του με τη Γαλλία, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες προσφυγικές ροές από τον καταυλισμό του Καλαί. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αργά χθες, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς επικύρωσε την πρόταση της κυβέρνησης για χρήση του στρατού στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η κατάσταση, στο μεταξύ, επιδεινώνεται συνεχώς σε όλα τα μέτωπα. Αρκετοί μετανάστες που εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου συνεχίζουν πεζοί το ταξίδι τους προς τα σύνορα και συγκεκριμένα την Ειδομένη. Μανάδες με μωρά στην αγκαλιά τους και μικρά παιδιά κουβαλούν στα χέρια τα σακίδιά τους, με μοναδικό στόχο να φτάσουν στα σύνορα. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες μετανάστες φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το σκοπιανό μπλόκο στα σύνορα έχει προκαλέσει έμφραγμα στα κέντρα υποδοχής σε Ειδομένη και Πολύκαστρο.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια