Ελλάδα

Παρέμβαση Αυγενάκη για το προσφυγικό ζήτημα

Στο προσφυγικό ζήτημα και την "κατεπείγουσα" διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την προμήθεια οικίσκων για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων, αναφέρεται ο αν. γραμματέας ΠΕ της Ν.Δ. - βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, «η κατάσταση στη χώρα μας, κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η διαχείριση και η αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί τη χάραξη εθνικής πολιτικής, καθώς και την ανάπτυξη μιας σοβαρής, προσεκτικής και υπεύθυνης στάσης. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτό το θέμα η στάση της κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά».

«Η προμήθεια 1.150 οικίσκων για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, με αρχικό προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ, δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης βρήκε τρόπο να παρακάμψει τη διαγωνιστική διαδικασία, κάνοντας χρήση τροπολογίας της πρ. υπουργού κ. Τ. Χριστοδουλοπούλου, σύμφωνα με την οποία, "οι δαπάνες για στέγαση και σίτιση μεταναστών μπορούν να πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση των κειμένων περί δημοσίων συμβάσεων", δηλαδή χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού».

Όπως υπογραμμίζεται: «Το ποσό των 14 εκ. ευρώ χαρακτηρίζεται ως "εξωφρενικό" από παράγοντες της αγοράς, ενώ με την ολοκλήρωση του εξαιρετικά σύντομου διαγωνισμού, όπου συμμετείχαν μόνο 8 εταιρείες και προέκυψαν 4 επιλέξιμες, το τελικό κόστος της προμήθειας διαμορφώθηκε κοντά στα 12 εκ. ευρώ, ποσό κατά 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς. Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρόλο που από τον περασμένο Οκτώβριο είχε οριστικοποιηθεί η δέσμευση της χώρας μας για κατασκευή 5 hotspots σε νησιά του Αιγαίου, μόλις την 1η Φεβρουαρίου αναρτήθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια του Υπ. Υποδομών ότι την επόμενη ημέρα θα διεξαγόταν ηλεκτρονικός διαγωνισμός διαπραγμάτευσης, διάρκειας 9 ωρών, για την προμήθεια 1.150 οικίσκων. Δόθηκε, δηλαδή, περιθώριο μόλις μιας ημέρας και μόλις 8 εταιρείες προσκλήθηκαν στο διαγωνισμό!».  

Τέλος ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό,

- εάν προχώρησε η Κυβέρνηση σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες για την κατασκευή των hotspot,

- για ποιο λόγο η συγκεκριμένη προμήθεια κρίθηκε κατεπείγουσα και γιατί δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες από τον περασμένο Οκτώβριο,

- ποια είναι η λίστα των 18 εταιρειών που  ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά και βάσει ποιας μελέτης προέκυψε η συγκεκριμένη λύση και πώς δικαιολογείται η ασύλληπτα υπερ-κοστολογημένη τιμή προμήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο και

- πόσα είναι τα ήδη διαθέσιμα κοντέινερ που φυλάσσονται σε οικόπεδο στον Ασπρόπυργο για να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων.

Σχόλια