Ελλάδα

Ανοιχτά τα σύνορα , αποφάσισαν στη Βιέννη

Αναβάλλεται η κλιμάκωση - για τη χώρα μας - της προσφυγικής κρίσης, αφού οι χώρες στη Διάσκεψη της Βιέννης αποφάσισαν να μην κλείσουν τα σύνορα έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ωστόσο παράλληλα αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια μονιμότερη συνεργασία στο θέμα, εξέλιξη που σίγουρα προκαλεί ανησυχία στη χώρα μας, αφού πρόκειται για το σύνολο των χωρών που βρίσκονται στη "διαδρομή των Βαλκανίων", από την οποία διοχετεύονται οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ε.Ε. μέσω της χώρας μας.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των εννέα βαλκανικών χωρών, με τους Αυστριακούς ομολόγους τους - στην οποία δεν κλήθηκε η Ελλάδα με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Αθήνας - συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης "διαδρομής των Βαλκανίων" στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Στο κοινό ανακοινωθέν δε θίχτηκε το ζήτημα κλεισίματος των ελληνικών συνόρων, ενώ γίνεται μόνο μία αναφορά στην Ελλάδα. «Η συνεργασία με την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σημαντική. Κρίνεται απαραίτητη και ενθαρρύνεται η περαιτέρω επικοινωνία και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», σημειώνεται.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσσόβου, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.

Απαραίτητη η μείωση προσφυγικών εισροών εώς τη Σύνοδο Κορυφής

«Εάν έως τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα» υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, ο οποίος προεδρεύει του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας, είπε πως στις 6-7 Μαρτίου αναμένεται να αυξηθεί η εισροή των προσφύγων καθώς φτιάχνει ο καιρός και εξήγησε πω γι' αυτό είναι αναγκαίο να έχουν βρεθεί λύσεις έως τότε και συγκεκριμένα στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. «Εάν δεν έχουν μειωθεί οι αριθμοί, τότε πρέπει να βρεθούν άλλα μέτρα και να προχωρήσει η ΕΕ στην εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων, επισημαίνοντας: «Ορισμένα κράτη-μέλη αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα στα σύνορά τους. Πρέπει όμως να υπάρχει συντονισμός έτσι ώστε να αποφευχθεί το ξήλωμα της Σένγκεν».

Αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση στη Βιέννη, ο Κ. Ντάικχοφ σημείωσε: «είναι λογικό να θέλουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο να συζητήσουν για την αντιμετώπιση των ροών και να βεβαιωθούν ότι δεν παίρνει η κάθε χώρα διαφορετικά μέτρα, δηλαδή να γίνονται άλλα στη μια μεριά των συνόρων και άλλα στην άλλη».

Ερωτηθείς για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στο περασμένη Σύνοδο Κορυφής, όπου απείλησε να μην υπογράψει τη συμφωνία με τη Βρετανία, ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι καθένας μπορεί να επιλέξει την τακτική που θα χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση, ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να βρούμε λύσεις» που θα βοηθούν τους πρόσφυγες, αλλά θα λαμβάνουν υπόψη και αυτά που «αντέχει» η Ευρώπη.

Σχόλια