default-image

Έφυγε από τη ζωή η Νάνσυ Χόρτον

Ελλάδα
Έφυγε από τη ζωή η Νάνσυ Χόρτον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, η μικρότερη κόρη του αμερικανού πρέσβη στη Σμύρνη  το 1922 Τζορτζ Χόρτον, Νάνσυ αυτόπτη μάρτυρα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ήταν 103 ετών και τα τελευταία τρία χρόνια ήταν καθηλωμένη από βαρύ εγκεφαλικό. Πρόκειται για το παίδί που ο Χόρτον απέκτησε με την Ελληνίδα, τρίτη κατά σειρά σύζυγό του, Αικατερίνη Σακοπούλου. Στην Καταστροφή της Σμύρνης ήταν 10 ετών. Ο πατέρας της είχε φροντίσει η κόρη του να βρίσκεται στην Ελλάδα τις μέρες αυτές, όπως είχε πει η ίδια.  Ο αμερικανός πρέσβης,  είχε στείλει τη Nάνσυ στην Aθήνα πριν ξεσπάσει η φωτιά στην αρμενική συνοικία, όπως είχε προτρέψει και άλλους Eλληνες και Λεβαντίνους να φύγουν.

H Ένωση Σμυρναίων την έχει τιμήσει για το έργο της στη μνήμη του πατέρα της και για την προσφορά του στη διάσωση των Σμυρναίων στις μέρες της Φωτιάς, όταν ναύλωσε καράβια με αμερικανική σημαία και πήραν Έλληνες αποκλεισμένους στην προκυμαία, με τις φλόγες να πλησιάζουν. 94 χρόνια έχουν περάσει. H επέτειος της αποφράδος εξόδου των Σμυρνιών πλησιάζει, αλλά οι επιζώντες, τότε βρέφη ή μικρά παιδιά ή στην κοιλιά της μητέρας τους -η στήλη έχει τα ονόματα-, ένας ένας φεύγουν. Πρέπει η πολιτεία να τους τιμήσει, συμβολικά, ως οφειλόμενο φόρο τιμής στην αποδεικτική παρουσία τους...

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 πέθανε η Nάνσυ Xόρτον, όπως γράφει το «Δίκτυο Mικρασιάτης».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου Μικρασιάτης "Αυτό που γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια  ήταν το έργο του  φιλέλληνα πατέρα της και προσπάθησε τα τελευταία χρόνια που ζούσε στην Ελλάδα να κρατήσει ζωντανό. Χάρις στον Χόρτον σώθηκαν χιλιάδες ζωές με τα πιο απίθανα τεχνάσματα. Βοήθησε τον κόσμο που έφτανε στη Σμύρνη παρέχοντας τροφή και καταφύγιο, ενώ ακόμα και κατα τις ημέρες που καιγόταν η Σμύρνη εδινε πιστοποιητικά σε Έλληνες ότι δήθεν εργάζονταν στο αμερικάνικο προξενείο και ναύλωσε πλεούμενα με την  προστασία της αμερικανικής σημαίας για να φυγαδεύσει τον κόσμο.  Ακόμα και μετά την καταστροφή βοήθησε την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και με την  επιστροφή του στην Αμερική. Κορυφαία συνδρομή του ήταν η περίφημη έκθεση που έστειλε στο Στειτ Ντιπάρτμεντ περιγράφοντας τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά των Χριστιανών πριν την Καταστροφή και η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα το 1969.

Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 11 το πρωί στην Αγγλικανική εκκλησία (Οδός Φιλελλήνων-Σύνταγμα) και η σορός της θα μεταμερθεί στην Αμερική.

Η Μικρασιατική Οικογένεια την αποχαιρετά με την ελπίδα ότι και η Ελληνική Πολιτεία θα της αποδώσει τον απαραίτητο φόρο τιμής" καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News