Ελλάδα

Να εφαρμοστεί η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, την υπονομεύει η Τουρκία

Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ καλεί σε επιστολή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία, ενώ ζητά την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων ανατολικά των ελληνικών νησιών. «Έστειλα επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον καλώ να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στην επιστολή», όπως αναφέρει, «ζητώ από τη δύναμη του ΝΑΤΟ να μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών» τόνισε, ενώ τόνισε ότι η Άγκυρα έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να δεχτεί να φτάσει στην Ελλάδα η δύναμη του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία», σημείωσε.

Με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία προέβαλλε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.

Οι απόψεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών για την εξέλιξη του θέματος.

Αλγεινή εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε όταν - σε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας της Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής- ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδίου έχει παραπεμφθεί από τη στρατιωτική επιτροπή σε επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο χαμηλών πρέσβεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει παρουσιασθεί.

Ο κ. Καμμένος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ στις 19:00 και νωρίτερα με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας.

Επίσης ενημέρωσε σχετικά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τον διευθυντή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, και τον διοικητή του 6ου αμερικανικού στόλου αντιναύαρχο Τζέιμς Φόγκο ΙΙΙ, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και τον προϊστάμενο του γραφείου ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος εκτίμησε πως διεφάνη ότι η απόφαση είναι υπέρ της Ελλάδας, γιατί - όπως είπε, τώρα οι Τούρκοι αρνούνται να την εφαρμόσουν, αν ήταν υπέρ τους θα την είχαν εφαρμόσει πρώτοι.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι η Αθήνα αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης.

Ανέφερε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη Σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει.

Σχόλια