Ελλάδα

Μειωμένος 40% ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν τον Ιανουάριο

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016 ήταν μειωμένος κατά 40% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex.

Το γεγονός αυτό οφείλεται «σε μεγάλο βαθμό στις κακές καιρικές συνθήκες γύρω από τα νησιά του Αιγαίου», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, «οι θαλασσοταραχές οδήγησαν και σε σημαντική αύξηση των θανάτων στη θάλασσα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».

Παρά την πτώση στις αφίξεις των μεταναστών τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, ο αριθμός των 68.000 αφιχθέντων ήταν 38 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2015. Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των μεταναστών που ανιχνεύονται στην Ελλάδα.

Μειωμένος είναι και ο αριθμός των ανιχνεύσεων των παράνομων συνοριακών διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, οι διελεύσεις ανέρχονταν τον Ιανουάριο σε 65.300, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά ένα τρίτο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναφέρονται στον αριθμό των ανιχνεύσεων της παράνομης διέλευσης των συνόρων και άρα το ίδιο πρόσωπο μπορεί να προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα περισσότερες από μία φορές και από διαφορετικές θέσεις στα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια