Ελλάδα

Σουλτς: "Πάρκινγκ" προσφύγων η Ελλάδα αν κλείσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και η «βαλκανική οδός», η Ελλάδα θα γινόταν «παρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της ποσόστωσης και κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ανέφερε: «Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η βαλκανική οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία», και επεσήμανε πως όλα αυτά, δεν λύνουν το πρόβλημα.

 «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, μιλώντας αργότερα σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Σουλτς απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη καθίσταται εξαρτημένη από την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειαζόμαστε την συνεργασία της Τουρκίας», καθώς και ότι το ασταθές εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα δεν είναι κάτι καινούριο. «Η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος μας και - ομολογουμένως - οι δικές μου συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές έδειξαν ότι έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν» δήλωσε.

Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα ήταν κατά κάποιον τρόπο από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία υπόσχεται χρήματα και μετά δεν τα πληρώνει. «Η αναξιοπιστία είναι τότε και στις δύο πλευρές. Σκεφτείτε τι λαμβάνουμε για τα τρία δισεκατομμύρια προς στην Τουρκία. Χρειαστήκαμε σχεδόν δύο μήνες μέχρι να τα συγκεντρώσουμε», είπε.

Σχόλια