default-image

Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα επιδιώκει η Αθήνα

Ελλάδα
Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα επιδιώκει η Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα επιδιώκει να αποσπάσει η Ελλάδα στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας ανέφεραν ότι -παρά το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίθηκαν ικανοποιητικές- η Ελλάδα επιφυλάχθηκε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που αφορούσε τόσο το μεταναστευτικό όσο και τις σχέσεις Ε.Ε. - Βρετανίας), αν δεν υπήρχε ρητή δέσμευση ότι σε καμία χώρα μέλος της Ε.Ε. δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης ότι μέχρι τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνική διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό status, σε ό,τι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, όπως τόνιζαν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (μεταναστευτικό / σχέσεις Ε.Ε. - Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν πάντως την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους τέσσερις βασικούς στόχους που εξαρχής είχε θέσει. Ειδικότερα οι ίδιες πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σέγκεν, γεγονός που, όπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τέλος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο στη διάρκεια της Συνόδου δεν έκρυψε την ενόχληση της Ελλάδας από την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως έλεγαν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στη συνέχεια ότι από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων.

«Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή» σημείωσε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News