default-image

Συνέδριο - "σταθμός"

Ελλάδα
Συνέδριο - "σταθμός"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το είπε και το έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άμεσες και ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό της Ν.Δ., με το δρόμο να έχει ανοίξει τόσο ως προς την οικονομική εξυγίανση του κόμματος (και την εύρεση των νέων γραφείων), όσο και ως προς τη διενέργεια του 10ου Συνεδρίου της Ν.Δ. Ένα συνέδριο που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η κορυφή της πυραμίδας στις αλλαγές που θέλει να κάνει και μια διαδικασία που προμηνύει πολλές εσωτερικές και κυρίως παρασκηνιακές συγκρούσεις στα "μπλοκ" που επικρατούν εντός της Ν.Δ.

Αυτά δεν είναι άλλα από τα λεγόμενα «μητσοτακικά», «καραμανλικά» και «σαμαρικά» στρατόπεδα, με κάθε ομάδα να επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της και δη σε ό,τι έχει να κάνει με την επιρροή που θέλει να αυξήσει στα όργανα του κόμματος ο νέος πρόεδρος. Άλλωστε, πολλά γαλάζια στελέχη δεν εθελοτυφλούν και γνωρίζουν ότι με την εκλογή Μητσοτάκη πολλοί συσχετισμοί έχουν πλέον αλλάξει, κάτι που αναμένεται να διαφανεί τόσο στο συνέδριο στις 22 με 24 Απριλίου, όσο και στις διαδικασίες που θα προηγηθούν με αιχμή του δόρατος και τις εκλογές στις κατά τόπους ΝΟΔΕ.

Το... "ξεκαθάρισμα", ωστόσο, στα όργανα της Ν.Δ. θεωρείται δεδομένο από την προεδρική πλευρά, με νέα πρόσωπα να αναμένεται να βγουν στο προσκήνιο, όπως άλλωστε έγινε από τα πρώτα 24ωρα της εκλογής Μητσοτάκη και τις σχετικές ανακοινώσεις για τα νέα πρόσωπα που ανέλαβαν θέσεις- "κλειδιά". Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ορίστηκε, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Β' Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ ανάμεσα στα 15 μέλη που απαρτίζουν την Οργανωτική Επιτροπή είναι και ο αναπληρωτής γραμματέας τους κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης.

Νέο καταστατικό

Στο 10ο Συνέδριο της Ν.Δ. σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η ψήφιση νέου καταστατικού, για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη η ανοικτή ηλεκτρονική διαβούλευση, με τα 400.000 μέλη του κόμματος (όσα ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές) να καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο. Στην εισηγητική έκθεση του νέου καταστατικού αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Θέλουμε η Ν.Δ. να υπηρετήσει την πραγματική έννοια της πολιτικής. Να δώσει νόημα στην πολιτική. Να αποτελεί μέσο διαμόρφωσης της αντίληψης των πολιτών ως προς το τι είναι "το καλό" τους. Να αποτελεί φορέα που θα αφουγκράζεται τις επιθυμίες των πολιτών και το όχημα που θα μετουσιώνει τις επιθυμίες των πολιτών σε πράξη. Θέλουμε τη Ν.Δ. να παράγει και να διαχέει πολιτική».

Το χρονοδιάγραμμα

Οι εκλογές ανάδειξης συνέδρων στο 10ο Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα διεξαχθούν στους χώρους των γραφείων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων ή σε άλλους χώρους που θα ορίσει η Εφορευτική Επιτροπή, και οι οποίοι θα δημοσιευτούν το Σάββατο 19 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει από 21 έως 23 Μαρτίου η υποβολή υποψηφιοτήτων για αντιπροσώπους (συνέδρους) των Νομαρχιακών Οργανώσεων στο 10ο τακτικό Εθνικό Συνέδριο, για προέδρους Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων και μελών Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξή τους θα γίνουν στις 3 Απριλίου.

Μια ακόμη σημαντική διαδικασία πριν το συνέδριο είναι αυτή που θα γίνει στις 17 Απριλίου και αφορά στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρων Νομαρχιακών Οργανώσεων.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

«Άνοιγμα στην κοινωνία»

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" για τη διαδικασία του συνεδρίου, σημείωσε ότι «το 10ο συνέδριο της Ν.Δ. θα συμβολίσει δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, το θεσμικό εκσυγχρονισμό του κόμματος, με οργανωτική ανασυγκρότηση και λιτά κομματικά όργανα, τα οποία θα συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής, και κατά δεύτερον το άνοιγμα στην κοινωνία. Άλλωστε, έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το καταστατικό. Θέλουμε να αφουγκραστούμε τα μέλη και να αξιοποιήσουμε κάθε έναν και κάθε μία από τα 400.000 μέλη του κόμματος που συμμετείχαν στις εσωκομματικές διαδικασίες, τα οποία έχουν όρεξη να προσφέρουν».

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΕΛΚ

Μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Στο πλευρό του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρίσκεται από αύριο στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ήδη προετοιμάζει το έδαφος στη βελγική πρωτεύουσα. Άλλωστε, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι καλός γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και δη σε ό,τι έχει να κάνει με προσφυγικό και οικονομία, και θα δώσει το "παρών" σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις του προέδρου της Ν.Δ. Συναντήσεις στις οποίες δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η γαλάζια παράταξη, μιας και τα παραπάνω θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής που κρατά η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.

Ανοικτές διαδικασίες

«Αποσκοπούμε η Νέα Δημοκρατία, καλύτερα οργανωμένη πλέον, να δώσει ξανά νόημα στην πολιτική, να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις επιθυμίες των πολιτών, να αποτελέσει μέσο διαμόρφωσης της αντίληψης για το "δημόσιο συμφέρον" και να πραγματώνει τις ανάγκες της κοινωνίας. Επιδιώκουμε μέσα από τη διαβούλευση καθ' όλη τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών, με κορύφωση το συνέδριο, να εδραιώσουμε ανοικτές, συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες. Μέσα από έναν πλουραλισμό ιδεών, απόψεων και θέσεων δημιουργούμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα. Στόχος μας είναι, με αρχές, με συνέπεια και αξιοπιστία, να παράγεται πολιτική συστηματικά, συμμετοχικά με την εμπλοκή όλων».

Λευτέρης Αυγενάκης, αναπλ. γραμματέας Ν.Δ.

Τεράστιες προκλήσεις

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα και με δεδομένες τις δύο διαδοχικές ήττες από ένα λαϊκίστικο κόμμα, οι προκλήσεις για τη Ν.Δ. μέσα στο 2016 καταγράφονται τεράστιες, γι' αυτό και το συνέδριο του Απριλίου έχει μεγάλη σημασία για την παράταξη. Η σημερινή κυβέρνηση καταρρέει σε όλα τα επίπεδα και η Ν.Δ. πρέπει να είναι ο πανέτοιμη σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση. Και τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι της Ν.Δ. πρέπει να βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αύριο ως πρωθυπουργό της χώρας».

Μανώλης Κεφαλογιάννης, ευρωβουλευτής

Με εφαρμόσιμες λύσεις

«Το συνέδριό μας είναι το πρώτο βήμα για να αντιπροσωπεύσει η Νέα Δημοκρατία την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς. Θέλουμε ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Που θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Θέλουμε ένα κόμμα που θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Που θα τους εμπνεύσει να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Οι διαδικασίες του συνεδρίου άνοιξαν και καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν».

Μάξιμος Σενετάκης, σύμβουλος Μητσοτάκη σε θέματα Κρήτης

Ρεπορτάζ:

Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News