Ελλάδα

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ

Την πρώτη γυναίκα αντιστράτηγο έχει πλέον η Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για την κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, την αξιωματικό η οποία από τη θέση του κλαδάρχη Μετανάστευσης και Προστασίας Συνόρων χειρίστηκε το προσφυγικό.

Η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος, η κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτηανταμείφθηκε για την προσπάθειά της, υπερκέρασε αρκετούς άνδρες συναδέλφους της και κατέλαβε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην αστυνομική ιεραρχία. Έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε μία από τις πέντε θέσεις των αντιστρατήγων σε ένα ανδροκρατούμενο, μέχρι χθες, ηγετικό σχήμα.

Το ιστορικό της κ. Τσιριγώτη

Η κ. Τσιριγώτη πέρασε το 2015 με μία βαλίτσα στο χέρι. Άφησε το γραφείο και την οικογένειά της και έπεσε στη μάχη, καθώς δεν άφησε νησί της παραμεθορίου που να μην επισκεφτεί, και συμμετείχε σε δεκάδες διεθνείς συναντήσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είδε από κοντά τα προβλήματα, συνομίλησε με τους μετανάστες και έδωσε λύσεις, όπου αυτό ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Δεν είναι λίγοι οι αστυνομικοί που τη θυμούνται να συμμετέχει ακόμα και στις ταυτοποιήσεις προσφύγων δίνοντας συμβουλές σε συναδέλφους της.

Είναι άλλωστε η στρατηγός που ανέλαβε να στήσει το μηχανισμό ταυτοποίησης ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες που προσφέρει ο σύγχρονος εξοπλισμός. Η κατάσταση έγινε ύστερα από πολλές προσπάθειες λίγο πιο ανθρώπινη, ενώ η χώρα άρχισε να ταυτοποιεί μεγάλο αριθμό των προσφύγων που έφθαναν στα ελληνικά νησιά κατά χιλιάδες. Στη Λέσβο κατά την παρουσία της έγινε ρεκόρ ταυτοποιήσεων το καλοκαίρι, καθώς κάθε μέρα ταυτοποιούνταν 7.000 άτομα.

Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που έφταναν σε Λέσβο και Κω την είδαν να ακούει με τις ώρες ιστορίες για τον τρόμο που βίωσαν στην πατρίδα τους και κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους προς την Ελλάδα. Η ευαισθησία της για τους πρόσφυγες ήταν που την ώθησε από παλιά να ασχοληθεί υπηρεσιακά με την αρμόδια υπηρεσία.

Έτσι, δεν άργησε να διακριθεί κατά την παρουσία της στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, όπου πήρε… παράσημα στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η εμπειρία της βοήθησε καθοριστικά τη χώρα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μέχρι χτες προϊσταμένη του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, κινήθηκε σε όλα τα νησιά της χώρας μας που αντιμετώπιζαν το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών και αρκετές φορές βρέθηκε στο πλευρό του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για το ίδιο ζήτημα.

Συνόδευσε και ξενάγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Μυτιλήνη, όπως τον Αυστριακό επίτροπο Βέρνερ Φάινμαν, τον περασμένο Οκτώβριο, και σε άλλα νησιά αναδεικνύοντας το προσφυγικό πρόβλημα.

thetoc.gr

Σχόλια