default-image

Στο Μαξίμου οι αγρότες - Συνεχίζονται τα μπλόκα

Ελλάδα
Στο Μαξίμου οι αγρότες - Συνεχίζονται τα μπλόκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αιτήματα των αγροτών στον πρωθυπουργό κατέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο γγ της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Δημήτρης Δημογιάννης.

Η κυβέρνηση θα αναμείνει να υποβληθούν και άλλα αιτήματα από τους αγρότες, προκειμένου να προχωρήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με όρους αντιπροσωπευτικότητας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, με δήλωση που έκανε στη Βουλή μόλις πληροφορήθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήματα αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή κι άλλο ένα αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό» είπε ο κ. Αποστόλου και ενημέρωσε: «Όπως γνωρίζετε υπάρχουν και άλλα αιτήματα και είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Εμείς θα περιμένουμε κι άλλα αιτήματα να υποβληθούν, γιατί θέλουμε σε αυτήν τη συνάντηση, όχι μόνο να υπάρχει μία αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και προκειμένου ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες. Θα καταβάλουμε μία προσπάθεια, ούτως ώστε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτήν την ώρα».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, αλλά αυτήν την ώρα προέχει η αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες.

«Θα σας εκπλήξει ο αριθμός των μπλόκων που έχουν υπογράψει το πλαίσιο των προτάσεών μας, όπως και των φορέων» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημογιάννης, προσθέτοντας: «Με το πλαίσιό μας συντάσσονται τα πιο δυνατά μπλόκα».

Συνεχίζουν τα μπλόκα

Σκληραίνουν εκ νέου τη στάση τους οι αγρότες, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή τους τα Τέμπη θα μείνουν κλειστά επ αόριστον.

Οι αγρότες αναμένουν συγκεκριμένη πρόταση για διάλογο από την κυβέρνηση, στη βάση των προτάσεων που συνέταξαν με του συναδέλφους τους από το μπλόκο Μικροθηβών και με τις οποίες έχουν συνταχθεί πλέον πολλά μπλόκα.

Οι αγρότες εκτιμούν ότι ακόμη και εντός της ημέρας η κυβέρνηση πιθανόν να απευθύνει σχετική πρόσκληση για διάλογο.

Σήμερα, εκτός από τα Τέμπη, τις απογευματινές ώρες θα κλείσει η κυκλοφορία και στον δρόμο Λάρισας-Αγιάς στο Γερακάρι από 18:30 έως τις 20:300 αλλά και η ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης στο Αργυροπούλι από 16:00 -00:00.

Οι αγρότες της Νίκαιας, από την πλευρά τους, αναμένεται να συνεδριάσουν το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσουν τους τρόπους περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Όπως επεσήμανε και χθες αργά το απόγευμα ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας -που πέρασε από το μπλόκο της Νίκαιας, προερχόμενος από τη Φλώρινα και συνομίλησε με τους αγρότες- χρειάζεται ακόμη περισσότερη συσπείρωση και ενεργή συμμετοχή του συνόλου του αγροτικού κόσμου για την επίτευξη των στόχων τους.

Οι αγρότες της Τριφυλίας κρατούν ενεργό το μπλόκο στο Καλό Νερό, οι οποίοι, κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνέλευση, αποφάσισαν το κλείσιμο του δρόμου για σήμερα, από τις 4 το απόγευμα έως τις 7 το βράδυ, δυσκολεύοντας εκ νέου την κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία, αλλά και των οχημάτων που κατευθύνονται από Τρίπολη και Καλαμάτα προς Πύργο - Πάτρα, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου στο Καλό Νερό, ζήτησαν την ενίσχυση των κινητοποιήσεων με περισσότερα τρακτέρ και μεγαλύτερη συμμετοχή συναδέλφων τους.

«Η εβδομάδα που έρχεται είναι κρίσιμη. Είναι εβδομάδα πολιτικών αποφάσεων, γι' αυτό πρέπει να στηρίξουμε τα μπλόκα, να παραμείνουν τα τρακτέρ και ο δρόμος να είναι κλειστός» τόνισε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο Νίκος Σινάνης, ο οποίος ανακοίνωσε και το πλαίσιο διεκδίκησης των αγροτών που είναι: «όχι» στο ασφαλιστικό, «όχι» στο φορολογικό, «όχι» στα τεκμήρια διαβίωσης, μείωση του κόστους παραγωγής, κόκκινα δάνεια, απόσυρση φόρου στο κρασί και το τσίπουρο, αφορολόγητο 12.000 ευρώ κατ' άτομο.

Η συνέλευση των αγροτών όρισε, επίσης, μια τετραμελή Επιτροπή η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να έρχεται σε επαφή με τα άλλα μπλόκα της Πελοποννήσου, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Άνοιξε ο δρόμος προς Καλαμάτα

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Καλαμάτα, μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, όπως και από την επαρχιακή οδό Καλαμάτας - Μεσσήνης, καθώς αποχώρησαν από το μπλόκο του Ασπροχώματος οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Τον κόμβο του Ασπροχώματος κρατούσαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή κλειστό οι αγρότες της Μεσσήνης και της περιοχής Χανδρινού, οι οποίοι συμμετείχαν και στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και επικεφαλής του συντονιστικού τους οργάνου Δημήτρης Μπίρης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασύνταξης των αγροτών της περιοχής και επιστροφή τους στο Ασπρόχωμα τις επόμενες ημέρες, αφού, όπως είπε, «η αποχώρηση των αγροτών είναι προσωρινή, ώστε καθένας να μαζέψει τις υποχρεώσεις του, γιατί ανοίγει η καλλιεργητική περίοδος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News