Ελλάδα

Μέχρι 2εκ. τουρίστες δέχεται η Σαντορίνη τα τελευταία χρόνια

Στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, καταλαμβάνοντας μάλιστα ολοένα και συχνότερα την πρώτη θέση, με βάση τις προτιμήσεις τουριστών από όλο τον κόσμο, αλλά και έρευνες έγκυρων διεθνών εντύπων, βρίσκεται η Σαντορίνη, η οποία δέχεται 2.000.000 τουρίστες τον χρόνο, ενώ προσεγγίζει σταδιακά το 10% περίπου του αριθμού των τουριστών της χώρας μας.

Με τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις στην Σαντορίνη συνεχώς να αυξάνονται και σήμερα να ανέρχονται σε 75, με πτήσεις από δεκάδες χώρες του κόσμου, που τους θερινούς μήνες φτάνουν σε αριθμό και τις 57 την ημέρα (114 κινήσεις), με κρουαζιερόπλοια-πλωτές πόλεις που προσεγγίζουν το νησί από Μάρτιο μέχρι και λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, αποβιβάζοντας ακόμα και 25.000 άτομα ημερησίως έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Σήμερα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μελετήσει τη δημιουργία «berth allocation» για την επίτευξη του στόχου της καλύτερης κατανομής των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και της αποβίβασης στο νησί αριθμού επισκεπτών που μπορεί να εξυπηρετήσει το νησί.

Για την επίτευξη του στόχου του δωδεκάμηνου αλλά και γενικότερα του ποιοτικού τουρισμού δίνεται έμφαση και στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, όπως του γαστρονομικού, του οινοτουρισμού, του πολιτιστικού κλπ. Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα ξεκινήσει την λειτουργία του ένα ακόμη Μουσείο, το Μουσείο Γεωλογίας, ενώ οι διαδρομές πεζοπορίας, που γνωρίζουν ήδη ανάπτυξη, θα φθάσουν τις 19 από 8 που είναι σήμερα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για περαιτέρω προώθηση των έργων υποδομής στο νησί μέσω και της εκμετάλλευσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, έχοντας κατορθώσει, όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού κ. Νικόλαος Ζώρζος, η Σαντορίνη να είναι πρώτο νησί σε δημοπράτηση έργων στις Κυκλάδες.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο θα δει κανείς έργα στα σοκάκια των Φηρών που αφορούν την ύδρευση, ενώ οι επισκέπτες που θα βρεθούν το καλοκαίρι στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα στην καλντέρα και να βγάλουν φωτογραφίες χωρίς «εμπόδιο» τις κολώνες της ΔΕΗ, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα απομάκρυνσης τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια