default-image

Τι αλλάζει φέτος με απολυτήριες -πανελλαδικές εξετάσεις

Κρήτη
Τι αλλάζει φέτος με απολυτήριες -πανελλαδικές εξετάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ριζικές αλλαγές περιμένουν φέτος τους μαθητές της Τρίτης λυκείου σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καθώς με βάση τα όσα έγιναν γνωστά ,φέτος για πρώτη φορά ο βαθμός του απολυτήριου που θα λάβουν οι μαθητές δεν θα έχει καμία σχέση με την βαθμολογία τους από τις πανελλαδικές εξετάσεις όπως άλλωστε ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια .Οι απόφοιτοι λυκείου στην διάρκεια των ενδοσχολικών εξετάσεων θα κληθούν να δώσουν τέλη της άνοιξης ,εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα περιλαμβανομένων στην λίστα για πρώτη φορά και εκείνων που θα έδιναν στις Πανελλαδικές.

Η διαφορά ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι φέτος οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις ενώ μέχρι και πέρυσι ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή τους προκειμένου να γίνει συμψηφισμός και να βγει ο τελικός βαθμός του απολυτηρίου τους.

Σύμφωνα μάλιστα με την κ.Στέλλα Μακρυγιαννάκη ,προϊστάμενη εκπαιδευτικών θεμάτων στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου  λόγω του ότι" φέτος βρίσκονται σε παράλληλη εφαρμογή και στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ δύο συστήματα πανελλαδικών εξετάσεων απευθύνει έκληση σε καθηγητές και μαθητές  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί  . Κυρίως  όπως προσθέτει "στους  μαθητές πρέπει να γίνει διεξοδική ενημέρωσή  στην τάξη από καθηγητή που θα ορίσει ο Δ/ντής του Λυκείου και ο κάθε μαθητής να υπογράψει σε κατάσταση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι ενημερώθηκε για την Αίτηση - Δήλωση και για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και ότι του χορηγήθηκε υπόδειγμα της Αίτησης- Δήλωσης. Στην περίπτωση απουσίας μαθητών κατά την ημέρα ενημέρωσης θα πρέπει αυτοί να ενημερωθούν ενυπογράφως επόμενη ημέρα. Εκτός της ανωτέρω διεξοδικής ενημέρωσης να γίνει υπενθύμιση τουλάχιστον άλλες δύο φορές στην κάθε τάξη από τον υπεύθυνο καθηγητή στην έναρξη της προθεσμίας και κατά τις δύο τελευταίες ημέρες της προθεσμίας."

Αλλαγές και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στη Γ΄ Λυκείου οι μαθητές επιλέγουν μια από τις τρεις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού. Το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε Προσανατολισμό περιλαμβάνει 5 μαθήματα, που δεν είναι απαραίτητα όλα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται πανελλαδικά σε τέσσερα ή πέντε μαθήματα (Προσανατολισμού ή και Γενικής Παιδείας) και για την εισαγωγή στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ λαμβάνονται υπόψιν οι τέσσερις ή πέντε βαθμοί τους στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας. Αν ο μαθητής έχει επιλέξει να δώσει πέντε μαθήματα τότε ο αριθμός των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος είναι διαφορετικός για κάθε Επιστημονικό Πεδίο.

Νέο Εξεταστικό Σύστημα

Και όλα αυτά στα πλαίσια του νέου εξεταστικού σύστηματος που τίθεται σε ισχύ από φέτος και διαμορφώνεται παράλληλα με σημαντικές αλλαγές στο Λύκειο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι αλλαγές με τις πανελλήνιες όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν τέλος με κομβική εκείνη του 1999 που στόχευε στη ριζική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση του Λυκείου.

Τότε οι Δέσμες αντικαταστάθηκαν από τις Κατευθύνσεις, τώρα οι Κατευθύνσεις γίνονται Ομάδες Προσανατολισμού. Τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του Συστήματος των Δεσμών, έγιναν δεκατέσσερα, στη συνέχεια δέκα και τελικά για πολλά χρόνια παρέμειναν έξι. Από το 2016 επανερχόμαστε στα τέσσερα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα μαθήματα και έτσι πολλοί θεωρούν ότι το Νέο Σύστημα προσομοιάζει στο Σύστημα των Δεσμών.

Αυλαία σήμερα στην κατάθεση δηλώσεων υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις .

Από  το πρωί παντως ως και την Δευτέρα 29  Φεβρουαρίου οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), με στόχο την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορούν να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές είτε με το παλαιό-καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο σύστημα. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη προθεσμία (11-29 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Έχουν ήδη σταλεί στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης. Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του.

Στη συνέχεια  θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, και στην ιστοσελίδα της Διεύνσης Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων http://dide.chan.sch.gr αναρτήθηκαν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος, παλαιό ή νέο σύστημα).

Υπενθυμίζεται  ότι όλοι οι ως άνω  μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση, πρέπει ως τις 29 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Επίσης όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για  τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει  να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις  προκηρύξεις  που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Υποψήφιοι για το 10%  (χωρίς νέα εξέταση)  μπορούν  να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2014 ή το 2015 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει  το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News