default-image

Μουζάλας: Δεν μπορούν να μας διώξουν από τη Σένγκεν, δεν προβλέπεται νομικά

Ελλάδα
Μουζάλας: Δεν μπορούν να μας διώξουν από τη Σένγκεν, δεν προβλέπεται νομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από τη Σένγκεν. Νομικά δεν προβλέπεται», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μας κλείσουν τα σύνορα οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και εξήγησε:

«Εμείς με τη μόνη χώρα που συνορεύουμε είναι με τα Σκόπια, που δεν είναι στη Σένγκεν. Υπάρχει ένα θέμα εκεί, για αυτό και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους. Πρώτον να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, και δεύτερον, με βάσει μελέτες που έχουμε κάνει, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα σε περίπτωση που μείνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν».

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι το κόστος της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα είναι περισσότερο από ένα δισ. ευρώ, υπερβαίνει -όπως είπε- και τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που το υπολόγιζε στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΕΕ για τη μη εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει μάχες απέναντι σε προτάσεις που είναι απαράδεκτες.

«Έχουμε υποβάλει καινούργιες αιτήσεις. Η γραφειοκρατία, δυστυχώς, δεν είναι μόνο πάρα πολλή στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ. Πιέζουμε πολύ σε αυτή την κατεύθυνση για τη γρήγορη εκταμίευση», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε:

«Μέσα μου έχω έναν φόβο, ότι οι δυσκολίες για να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες, όσο περισσότερο προσπαθούν να μας ρίξουν για να δημιουργήσουμε μια κατάσταση με στρατόπεδο 400.000 προσφύγων και μεταναστών, όπως πρότεινε ο Βέλγος συνάδελφος μου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εκεί δεν θα έχουν πρόβλημα να δοθούν λεφτά».

«Όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά πιστεύω και όλα τα κόμματα θα εναντιωθούν. Είναι ένα ζήτημα αυτό, το παλεύουμε δυναμικά με ενότητα και αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για τα Hotspots προχωράνε γρήγορα και προσέθεσε ότι στην καινούργια ευρωπαϊκή έκθεση αποτυπώνεται η σημαντική και μεγάλη πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των υποχρεώσεων της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα. «Ενέχουν και κομμάτι κυβερνητικής ευθύνης», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος το αποδέχεται προσωπικά και είναι έτοιμος να το δεχτεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News