default-image

"Ναι" σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ελλάδα
"Ναι" σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την συμβολή του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ζητήσουν Ελλάδα και  Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά συμφώνησε με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, με προϋπόθεση τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.

«Η γερμανική πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμεί η Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ .  

Ο Υπουργός δήλωσε πως η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Αμυνας της Γερμανίας και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία» και «τις απορρέουσες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον Π. Καμμένος, τα πλοία της Ελλάδας θα επιχειρούν στην Ελλάδα, τα πλοία της Τουρκίας στην Τουρκία, και τα ΝΑΤΟϊκά πλοία και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού από το ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στην πλευρά της Τουρκίας». Επιπλέον, όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία.

Ο Π. Καμμένος τόνισε ότι το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στον επόμενο, που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Παράλληλα, τα μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν σε ανάπτυξη ενισχύσεων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με πολυεθνικές δυνάμεις εκ περιτροπής, αφήνοντας για αργότερα τους αριθμούς και τη σύνθεση.

Το αίτημα αναμένεται να εξεταστεί στη δεύτερη ημέρα της συνάντησης. Σύμφωνα με τις αναφορές του αξιωματούχου, η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται ή περισυλλέγονται από το ΝΑΤΟ. Πληροφορίες που θα συλλέγονται θα διαβιβάζονται στις τουρκικές ακτές για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών στην Τουρκία.

Στην πρώτη ημέρα της συνάντησης, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης, όπως ανακοίνωσε ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε πολυεθνικές ενισχύσεις που θα σταλούν στις συνοριακές δυνάμεις της ανατολικής Ευρώπης.

Οι ενισχύσεις, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, «θα είναι πολυεθνικές ώστε να καταστεί σαφές πως επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση σε όλους τους συμμάχους και πως η συμμαχία θα είναι ενιαία».

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

"Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι συμμαχική ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση θα κατευθυνθεί "χωρίς καθυστέρηση" στο Αιγαίο για "να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων" από τους διακινητές μεταναστών .

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, "δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη...να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας την ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε σήμερα την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News