default-image

Βρέθηκαν οι δύο σοροί - Τριήμερο πένθος

Ελλάδα
Βρέθηκαν οι δύο σοροί - Τριήμερο πένθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ξηρά συνεχίστηκαν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του τρίτου μέλους του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου, ωστόσο εντοπίστηκαν οι σοροί δύο εκ των τριών χειριστών του ελικοπτέρου Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε στη νησο Κίναρο, δυτικά της Λέρου. Σύμφωνα με το ΥΕΘΑ, οι δύο σοροί εντοπίστηκαν στην Κίναρο, ενώ συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου μέλους του πληρώματος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.

Στην Αθήνα επέστρεψαν νωρίς το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, οι οποίοι μετέβησαν στον τόπο του δυστυχήματος και παρακολούθησαν την εξέλιξη των ερευνών.

Ακολούθως επισκέφθηκαν τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ όπου ενημερώθηκαν για την όλη επιχείρηση

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.

Τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίσθηκαν το πρωί.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα.

«Δεν ακούστηκε τίποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, σημειώνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές και τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ και τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς συγκυβερνήτης και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου Ναυτίλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν: «δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει».

Στις συνεχιζόμενες έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

Στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Αργότερα ακολούθησε τουρκική ΝΟΤΑΜ, η οποία παρέπεμπε τα συμμετέχοντα πλοία να επικοινωνούν με τις ελληνικές Αρχές.

Στις έρευνες συμμετέχουν οι φρεγάτες ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΕΛΛΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΑΔΡΙΑΣ, τα οργανικά ελικόπτερα ΣΙΚΟΡΣΚΙ της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και ΑΒ-212 της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Εντωμεταξύ, μετά την τουρκική ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και παραπομπή των συμμετεχόντων πλοίων στις ελληνικές Αρχές, που εκδόθηκε μετά την πρώτη ελληνική ΝΟΤΑΜ του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (στις 4:05), εξεδόθη νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ, με την οποία ακυρωνόταν η τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Όπως έγινε γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην περιοχή των ερευνών στην Κίναρο, όπου συνετρίβη το ελικόπτερο.

Θρήνος στη Λέρο

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ο ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα δυτικά της Λέρου, στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού. Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο-χειριστή ραντάρ, 36 χρονών.

Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο. Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους. Σημειώνεται ότι η νησίδα Κίναρος όπου συνεντρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου.

Η μοναδική κάτοικος της Κινάρου που εντόπισε τα συντρίμμια του Agusta Bell

Ανάμεσα σε Αιγαίο και Δωδεκάνησα, η μοναδική φύλακας του νησιού Κινάρου, όπως αναφέρει το NEWS 247. Ήταν η πρώτη που εντόπισε τα συντρίμμια.

Στα 70 της. Κτηνοτρόφος και καλλιεργήτρια. Η μοναδική κάτοικος στο μέχρι πρότινος άγνωστο μικρό νησί, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Στο νησί της Κινάρου. Μέχρι που η ίδια αποτέλεσε τη μοναδική μάρτυρα που αντίκρισε τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού Agusta Bell που συνετρίβη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία νοτιοδυτικά του νησιού. Έκτοτε το τηλέφωνό της δεν έχει σταματήσει να χτυπά, ενώ και η ίδια συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό της τρίτης σωρού.

«Με πήραν τηλέφωνο από το Πεντάγωνο και αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω σε χαράδρες. Σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια και είδα έναν απανθρακωμένο άνθρωπο», είπε στο NEWS 247 η ηρωίδα και το πρόσωπο της ημέρας, Ειρήνη Κατσοτούρχη.

«Έχω σοκαριστεί Ράγισε η καρδιά μου, όταν είδα τα συντρίμμια. Παρακαλούσα τον Θεό μη τυχόν έχουν πάθει κακό τα παιδιά που ήταν στο ελικόπτερο. Δυστυχώς, λίγη ώρα αργότερα, ήρθαμε αντιμέτωποι με την αλήθεια», δηλώνει η ίδια, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου νεκρού νεκρού.

Η κ. Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε στο νησί μαζί με το σύζυγό της Μικέ, ο οποίος πέθανε στις 10 Ιουνίου του 2013. Κράτησε την υπόσχεσή που είχε δώσει στον πατέρα της, ότι μια μέρα θα επιστρέψει στην Κίναρο, όπου βρισκόταν το πατρικό της. Σήμερα ζει εκεί με τα ζώα της και παρέα με τη γαλήνη του νησιού. Την επισκέπτεται συχνά ο γιος της, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια και συγγενείς της ζουν Κάλυμνο. Ένα μάλιστα από τα τρία παιδιά της ζει στην Αυστραλία. Άλλωστε και το ίδιο το ζεύγος Κατσοτούρχη ζούσε για χρόνια ως μετανάστες στην Αυστραλία. Εκείνη οικοκυρικά και εκείνος χτίστης. Το τελευταίο τους ταξίδι από την μακρινή Αυστραλία, έγινε το 1984.

Η κόρη της αναφέρει στο NEWS 247: «Επέστρεψε εκεί που της άρεσε πάντα να ζει. Στην Κίναρο. Έκανε μία μικρή ανακαίνιση στο πατρικό της και πλέον αποτελεί την μοναδική κάτοικο στο νησί. Έχει φωτοβολταϊκά για το ρεύμα της και μία φορά την εβδομάδα με το πλοίο της γραμμής, πηγαίνει Αμοργό που είναι πιο κοντά για τα ψώνια της. Έχει βρει την ηρεμία της».

Να σημειωθεί ότι η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Τη βαθιά οδύνη του για τον θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν σε βάθος τις αιτίες αυτού του τραγικού συμβάντος.

«Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για τον θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αιγαίο. Οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες του τραγικού αυτού συμβάντος που στέρησε τη ζωή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού εν ώρα καθήκοντος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Καμμένος: "Σήμερα είναι ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό"

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

«Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες» αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα «λύσει το θέμα της μετανάστευσης».

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, εκφράζει με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «σήμερα η Ελλάδα, οι Ελληνες, οι Ενοπλες Δυνάμεις, πενθούμε» και δηλώνει «συγκλονισμένος» για το γεγονός, εκφράζοντας παράλληλα τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειές του πληρώματος. «Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΚΚΕ για το θανατηφόρο δυστύχημα

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο των Ελλήνων αξιωματικών Π.Ν. χειριστών ελικοπτέρου, που με τραγικό τρόπο έφυγαν σήμερα από τη ζωή,  στο πλαίσιο άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων».

Συλλυπητήρια προέδρου Βουλής

Την βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια των Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε σήμερα στο Αιγαίο, εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης.

Στην δήλωσή του, μιλά για τραγική απώλεια των νέων μας, αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα και τονίζει ότι η Βουλή κλείνει το γόνυ μπροστά στον ηρωισμό και την αυτοθυσία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας μας.

«Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των πεσόντων, συμμεριζόμενοι το βαρύ πένθος τους», καταλήγει ο Πρόεδρος της Βουλής στην συλλυπητήρια δήλωσή του.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο υπεύθυνος Τομέα Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. κ. Θανάση Δαβάκη

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων χειριστών τού ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και στις Ένοπλες Δυνάμεις, που πενθούν το χαμό των άξιων στελεχών τους.

Ένα ακόμη τραγικό γεγονός επιβεβαιώνει τη διαχρονική συνεισφορά αίματος των Ενόπλων Δυνάμεων στην πατρίδα μας.

Είναι αυτονόητο ότι, μαζί με όλους τους Έλληνες, αγωνιούμε να μάθουμε τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά, κάτω από ποιες συνθήκες φτάσαμε σήμερα να θρηνούμε την τραγική απώλεια τριών εξαίρετων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Όταν υπάρχουν ερωτήματα πρέπει να υπάρχουν και απαντήσεις».

Τριήμερο πένθος

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις ένοπλες δυνάμεις με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ΑΒ-212, που συνετρίβη στην Κίναρο, και στο οποίο χάθηκαν οι τρεις χειριστές του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News