Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα ERASMUS+ στο Μουσικό Σχολείο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εβδομάδα φιλοξενίας 22 μαθητών και 10 καθηγητών από Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, στo πλαίσιo του προγράμματος ERASMUS+, "Πρόσβαση στο Σχολείο για τον καθένα" (Access to school for everyone) το οποίο αναφέρεται στο θέμα της διαφορετικότητας. Καθηγητές, μαθητές, γονείς, τοπικοί φορείς, καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, βίωσαν όμορφες στιγμές και αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του Μουσικού Σχολείου, στις οποίες οφείλονται θερμές ευχαριστίες. Πολλές δράσεις οργανώθηκαν από το Σχολείο στη διάρκεια της εβδομάδας. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου, στο Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο, στην Κνωσό, στο Μουσείο Καζαντζάκη, περπάτησαν δίπλα στη θάλασσα, απόλαυσαν τον ήλιο, τη ζεστασιά του τοπίου και των ανθρώπων, τα ξεχωριστά Kρητικά εδέσματα και την πατροπαράδοτη φιλοξενία. Κατά την παραμονή τους στο Ηράκλειο, τόσο οι φιλοξενούμενοι μαθητές όσο και καθηγητές παρακολούθησαν διαλέξεις, παρουσιάσεις από το προσωπικό του Μουσικού Σχολείου, μαθήματα γενικής παιδείας αλλά και πιο εξιδικευμένα μουσικά μαθήματα. Το Μουσικό Σχολείο τους υποδέχθηκε με ενθουσιασμό και τους φιλοξένησε με αγάπη. Αναχωρώντας για τις πατρίδες τους, όλοι οι φιλοξενούμενοι έδειξαν τουλάχιστον μαγεμένοι και δηλώσαν ότι η εβδομάδα που πέρασαν στο Μουσικό Σχολείο μέσω του ERASMUS+ ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.

Από τις κορυφαίες δράσεις του προγράμματος ήταν η παρουσίαση παραδοσιακών χορών απ' όλη την Ελλάδα, με χορευτικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου, την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016 στο Σχολείο, με παραδοσιακές λιχουδιές και ζωντανή μουσική από σύνολα των μαθητών. Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκε ο Παραολυμπιονίκης Γιώργος Καπελάκης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία του αγώνα και της ανθρώπινης θέλησης. Καθώς το θέμα του προγράμματος αναφέρεται στη διαφορετικότητα, η παρουσία του και η ομιλία του ήταν το πιο ζωντανό παράδειγμα ήθους και αξιέπαινης στάσης ζωής.

Η αποχαιρετιστήρια συναυλία της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου 2016, στην Βασιλική Αγίου Μάρκου, ήταν από τις ωραιότερες στιγμές στην ιστορία του Μουσικού Σχολείου. Τη συναυλία παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ειρηναίος, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του και τους επαίνους του. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Σχολικός Σύμβουλος Μουσικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης κ. Κώστας Δροσουλάκης, καθώς και οι προωθητές Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπ/σης Κρήτης Βασίλης Μανασσάκης και Τζένη Ψαλτάκη, οι οποίοι συνεχάρηκαν το Μουσικό Σχολείο για την υποδειγματική, όπως είπαν, υλοποίηση του προγράμματος. Σχετική ανάρτηση έγινε και στη σελίδα του Ιδύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Η εμπειρία αυτή παραμένει ως πολύτιμη παρακαταθήκη στο Σχολείο, αλλά και στην ευρύτερη σχολική κοινότητα του τόπου μας. Ίσως, με το πέρασμα του χρόνου και τη δράση του προγράμματος, να ανοίξει ένα νέο παράθυρο προς μια πιο ουσιαστική αντίληψη ενός διαφορετικού σχολείου και κατ' επέκταση ενός πιο ειρηνικού κόσμου. Ενός κόσμου όπως αυτόν που περιγράφει το τραγούδι 'Imagine' του John Lennon, που τραγούδησαν και έπαιξαν όλοι οι συμμετέχοντες στο τέλος της θαυμάσιας συναυλίας, ένα τραγούδι που το ψήφισαν τα παιδιά από όλες τις χώρες, ως το κοινό τραγούδι που θα τραγουδούν σε κάθε εκδήλωση.

Το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, ιδιαίτερα δε και για άλλη μια φορά τις οικογένειες των μαθητών του που φιλοξένησαν τα παιδιά από τη Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία.

Σχόλια