default-image

Πέρασε από 3 υπουργεία αλλά χωρίς λύση το σχολείο - φάντασμα

Κρήτη
Πέρασε από 3 υπουργεία αλλά χωρίς λύση το σχολείο - φάντασμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου το σχολείο φάντασμα του Καρτερού, που έπρεπε εδώ και 6 χρόνια όχι μόνο να έχει λειτουργήσει αλλά κυρίως να έχει κατασκευαστεί ,με αποτέλεσμα οι μαθητές να εγγράφονται και να φοιτούν σε σχολεία της Αλικαρνασσού και δημοτικών ενοτήτων του Ηρακλείου.

Για το θέμα έπειτα από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ  Λευτέρη Αυγενάκη, υπήρξε τοποθέτηση τριών Υπουργείων ,με τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας ωστοσο, να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών μη δίνοντας ούτε και τώρα λύση στο χρόνιο πρόβλημα.

Είναι άξιο αναφοράς ότι το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την ύπαρξη του σοβαρού προβλήματος που υπάρχει αναφορικά με την ανυπαρξία σχολικού κτιρίου με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου στον Καρτερό, αλλά δηλώνει ότι έχει μόνο επιτελικό ρόλο και παραπέμπει στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του αποδέχεται ότι κατένειμε στο Δήμο Ηρακλείου πόρους από τους ΚΑΠ μόνο για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων και όχι για την κατασκευή νέων. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ουδεμία κίνηση έχει γίνει προς το ΥΠ.ΕΘ.Α. για την αξιοποίηση ακινήτων του στον Καρτερό Ηρακλείου με σκοπό την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος.  

Την ίδια ώρα θέση στο θέμα είχαμε και από το αιρετό μέλος της ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου Θεόφιλο Λαμπρογιαννάκη ο οποίος μάλιστα μιλώντας στο neakriti.gr.έκανε λόγο για" μία υπόθεση που κρατάει από το 2010 και παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει με τελευταία και τη σύσκεψη που έχει γίνει στο Ηράκλειο παρουσία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Ηράκλειου Μαρίας Καναβάκη και του συλλόγου δασκάλων Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ,δεν υπάρχει καμία εξέλιξη με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δεκάδες μαθητές που αναγκαστικά φοιτούν σε άλλα σχολεία. Οι φορείς του Ηρακλείου ζητούσαν να δοθεί το πράσινο φως για την παραχώρηση ακινήτου στο ανενεργό στρατόπεδο Μπετεινάκη ,ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει καμία ενέργεια για να ανοίξει ο δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή από το Υπουργό Εθνικής Άμυνας".

Με τον  Υπουργό πάντως  κ. Πάνο Καμμένο απαντώντας στον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα το Τ.ΕΘ.Α. δεν έχει γίνει αποδέκτης οποιουδήποτε σχετικού αιτήματος από κάποια Υπηρεσία ή άλλο Φορέα, που να αφορά στην παραχώρηση τμήματος των ανωτέρω ακινήτων με σκοπό την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος».  

Η παρέμβαση Αυγενάκη και οι απαντήσεις από πλευράς υπουργείων

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη για την κατασκευή Σχολικού Συγκροτήματος στον Καρτερό Ηρακλείου, απαντούν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ι. Μπαλάφας.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλης επισημαίνει ότι «Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, αναφορικά με τη σχολική στέγη, είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών, που αποτυπώνονται στο κτηριολογικό πρόγραμμα».

Επίσης, αναφέρει ότι «Σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. Φ.34/9698/01-12-2015 έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Β/θμιας Εκπ.σης Κρήτης, από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Καρτερού είναι σε αναστολή λειτουργίας λόγω μη ύπαρξης κτιρίου. Οι μαθητές της περιοχής εγγράφονται και φοιτούν στα Δημοτικά Σχολεία της δημοτικής ενότητας νέας Αλικαρνασσού και των κεντρικών δημοτικών ενοτήτων Ηρακλείου. Ενδεικτικά, κατά το σχολικό έτος 2014-15, στο 2ο 12θ/ΔΣ Νέας Αλικαρνασσού φοιτούσαν 88 μαθητές από την περιοχή του Καρτερού και Πρασσά, με αποτέλεσμα αυτό να ξεπεράσει τη χωρητικότητά του και να λειτουργεί ως 14/θέσιο. … Τέλος αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».  

Από την άλλη πλευρά, στην απάντησή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ι. Μπαλάφας τονίζει ότι «Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, …. Καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη των επενδυτικών, καθώς και των λειτουργικών τους δαπανών. … Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Ηρακλείου της περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων χωρικής του αρμοδιότητας, κατά το έτος 2015 και έως σήμερα, ποσό ύψους 422.300 ευρώ».

Τέλος, αναφορικά με την δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ενημερώνει ότι «Στην περιοχή Καρτερού, του δήμου Ηρακλείου, υφίστανται δύο ακίνητα, ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) τα ανενεργά στρατόπεδα «ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ» και «ΘΕΟΔΟΣΑΚΗ». Μέχρι σήμερα το Τ.ΕΘ.Α. δεν έχει γίνει αποδέκτης οποιουδήποτε σχετικού αιτήματος από κάποια Υπηρεσία ή άλλο Φορέα, που να αφορά στην παραχώρηση τμήματος των ανωτέρω ακινήτων με σκοπό την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος».  

Βάλια Μπούη

Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News