Ελλάδα

Και η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την εξάλειψη βίας κατά των γυναικών

Η εξάλειψη και η πρόληψη όλων των μορφών βίας σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών θα είναι το κεντρικό θέμα της 60ής Συνόδου της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών, η οποία θα διεξαχθεί στο διάστημα 14 - 24 Μαρτίου 2016 στη Νέα Υόρκη.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 42 χώρες από όλον τον κόσμο που επιλέχθηκαν από τον ΟΗΕ να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη Σύνοδος καθώς ο Οργανισμός αναγνώρισε το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το οποίο εκπονήθηκε και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Αναλυτικά ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων:

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εκπόνησε σχετική έκθεση, που θα αποτελέσει το κείμενο βάσης των διαβουλεύσεων και των εργασιών τον προσεχή Μάρτιο. Το εν λόγω έγγραφο περιλαμβάνει καλές πρακτικές χωρών από όλη την υφήλιο στον αγώνα για την αντιμετώπιση του ειδεχθούς φαινομένου της έμφυλης βίας, έχει κυκλοφορήσει στις έξι γλώσσες εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (αγγλική, γαλλική, ισπανική, ρωσική, αραβική και κινέζικη) με την αγγλική έκδοση συνολικής έκτασης δεκαεννέα σελίδων.

Η έκθεση αναφέρεται στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των δράσεων κατάρτισης και ενδυνάμωσηςτου προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων φορέων που προσφέρουν υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα βίας (π.χ. αστυνομία, δικαστήρια, νοσοκομεία, δομές πρόνοιας).

Το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης της Γ.Γ.Ι.Φ. περιλαμβάνει συναφείς δράσεις και ο Ο.Η.Ε. έχει συμπεριλάβει τη χώρα μας στα καλά παραδείγματα της ενότητας «Πολυτομεακές Υπηρεσίες, Προγράμματα και Απαντήσεις», με τη διατύπωση της παραγράφου ως εξής:

Training and capacity-building of service providers from different sectors remain a priority for many States (Colombia, Greece, Italy, the Philippines, Slovenia, Sweden, Switzerland, Turkey and the United States).

Άκρως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, σε καιρούς έντονης αμφισβήτησης, το έργο της Γ.Γ.Ι.Φ., σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο, και ειδικά στον τομέα της έμφυλης βίας, αναγνωρίζεται προς όφελος όχι μόνο της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας (το έγγραφο του Ο.Η.Ε. δεν αναφέρει "Γ.Γ.Ι.Φ." αλλά «Ελλάδα/Greece»).

Σχόλια