Ελλάδα

Οικονομία και προσφυγικό στις συναντήσεις Τσίπρα, Μέρκελ και Κάμερον

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνάντησε κατ' ιδίαν την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά τη συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης με Κάμερον

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ ΚάμερονΟι δύο άνδρες στάθηκαν στη σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες.

Υπογραμμίστηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκαν και το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχόλια