Ελλάδα

Κίνδυνος υποβάθμισης της θέσης της Ελλάδας εντός Σένγκεν

Από τον υπουργό Εξωτερικών ζητά η Ντόρα Μπακογιάννη να ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι μεθοδεύεται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ενίσχυση των συνοριακών υποδομών της ΠΓΔΜ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η κ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, ο σχεδιασμός αφορά στη δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων εντός της επικράτειας της ΠΓΔΜ, μακριά από την ελληνική μεθόριο, ενώ για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, προωθείται η ιδέα να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν.

«Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση κράτους - μη μέλους της Ε.Ε. και ταυτόχρονα πρωτοφανή κίνηση σε βάρος της Ελλάδας, η οποία ούτως ή άλλως χρειάζεται υποστήριξη στα σύνορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», προειδοποιεί η κ. Μπακογιάννη και προσθέτει:

«Αντί να σχεδιαστούν υποδομές στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια), που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε., προωθούνται λύσεις που μετά βίας μπορούν να θεωρηθούν «κοινοτικές», υποβαθμίζοντας δραματικά τη θέση της Ελλάδας εντός του χώρου Σένγκεν».

Σχόλια