Ελλάδα

Παρέμβαση Παπαδημούλη στο ΕΚ για το προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο της Έκτακτης Συνεδρίασης σχετικά με το προσφυγικό, τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και το μέλλον της Σένγκεν, παρουσία του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών κ. Μπερτ Κούντερς που εκπροσωπούσε το Συμβούλιο και του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, Επίτροπου για τη Μετανάστευση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:


«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κ. Κούντερς και κ. Αβραμόπουλε, απαιτεί ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή συνεργασία. Όχι μια "Ευρώπη αλά καρτ", που από τη μια θέλει τις αγροτικές επιδοτήσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία για υποδομές, για την Πολωνία ή για την Ουγγαρία, ή για τη Σλοβακία, αλλά δεν θέλει την εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και φυσικά, μια τέτοια Ευρώπη, που σέβεται την υπογραφή της στην Σύμβαση της Γενεύης, των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να έχει καμία σχέσημε την επιστροφή στους εθνικισμούς, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τη διάλυση της Ευρώπης που επιδιώκουν οι εξτρεμιστές της άκρας δεξιάς.

Η Ελλάδα και η Ιταλία, χρειάζονται περισσότερη αλληλεγγύη και ευρωπαϊκή βοήθεια για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και όχι να μετατρέπονται σε εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους.

Πριν δυο μέρες, διάβασα την εξής φράση: "Όποια χώρα της ΕΕ κι αν βρισκόταν στη θέση της Ελλάδας, θα είχε τα ίδια προβλήματα. Η Ελλάδα έχει αιτηθεί βοήθεια και πρέπει να την υποστηρίξουμε". Το είπε ο Φαμπρίς Λεγκερί, Γενικός Διευθυντής της Frontex.

Πριν τέσσερις μήνες, σε αυτή την αίθουσα, κάποιος είπε ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πρόσφυγες και οι Ευρωπαίοι πολίτες που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου. Ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Αυτή πρέπει να είναι η Ευρώπη. Και όχι αυτή που προτείνει η πρόεδρος του AFD, κύριε Καμάλ, που ζητά να πυροβολούνται στα σύνοραοι πρόσφυγες ή οι φασίστες ακροδεξιοί που κυνηγούν πρόσφυγες στο σταθμό της Στοκχόλμης.

Και επειδή διάφοροι ανακάλυψαν ότι το πρόβλημα είναι η Σένγκεν και ζητούν κατάργηση της Σένγκεν ή μικρότερη Σένγκεν. Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν. Και μια κατάργηση της Σένγκεν θα είναι τεράστια ζημιά και για τη Δημοκρατία και για τους πρόσφυγες και για την Οικονομία. Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη.

Και επειδή κάποιοι μιλούν για εφαρμογή -"it's the implementation, stupid"... Αποφάσισαν Επιτροπή και Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο, μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων προσφύγων, αναλογικά.Ποια είναι η εφαρμογή αυτού; 400 άτομα! Μας το 'πατε και σήμερα. Μπορεί να προχωρήσει έτσι η Ευρώπη;

Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντική πρόοδο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε σχέση με την έκθεση των αρχών του Νοεμβρίου. Και είμαστε βέβαιοι ότι τον Μάρτιο, όταν θα αξιολογήσετε, θα έχουμε ολοκληρώσειτις δεσμεύσειςπου έχει αναλάβει η χώρα. Αλλά θα πρέπει κι εσείς να τηρήσετε τις δεσμεύσεις κύριοι του Συμβουλίου και της Κομισιόν. Για να έχουμε περισσότερη, αποτελεσματική και δημοκρατική Ευρώπη, που να λύνει το πρόβλημα το προσφυγικό, το οποίο δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Αλλιώς θα νικήσει η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η άκρα δεξιά, η επιστροφή στους εθνικισμούς και η διάλυση της Ευρώπης».

Δείτε την παρέμβαση του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη στο βίντεο που ακολουθεί.

Σχόλια