Ελλάδα

Ποτάμι: Αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά παρά την ύφεση

Το παράδοξο φαινόμενο της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, παρά τη βαθύτατη και πολυετή ύφεση που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, επισημαίνει με ερώτησή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού η βουλευτής της Β' περιφέρειας της Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, κ. Κατερίνα Μάρκου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος, οι τιμές για βασικά είδη διατροφής (πατάτες, ελαιόλαδο, λαχανικά, ψωμί, γάλα κ.α) παρουσιάζουν αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 18,6% μόνο την τελευταία χρονιά τη στιγμή που το τρίτο τρίμηνο του 2015 το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 3,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Οι βασικές αιτίες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αφορούν κυρίως είτε την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω συγκεκριμένων κυβερνητικών πολιτικών (π.χ. αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, ιδίως αύξηση φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων, κόστος ενέργειας, έλλειψη χρηματοδότησης λόγω και των capital controls) είτε διαρθρωτικά προβλήματα και αδυναμίες της ελληνικής αγοράς που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από την Πολιτεία (ολιγοπωλιακή διάρθρωση, δράση καρτέλ και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων), σε βάρος τελικά του οικογενειακού προϋπολογισμού των νοικοκυριών.

Η βουλευτής κ. Μάρκου ρωτά τους υπουργούς ποια μέτρα έχουν λάβει για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας της αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα τεχνητής αύξησης των τιμών λόγω στρεβλώσεων της αγοράς.

Σχόλια