Ελλάδα

Μεγάλη μάχη την Τρίτη στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Σφοδρή ήταν η μάχη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.Μητσοτάκη κατά τις ομιλίες τους το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιανουαρίου στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τα προηγούμενα χρόνια έθεσε ερωτήματα με πρώτο «αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα ταμεία και δημιούργησαν "μαύρες τρύπες" σε αυτά στα χρόνια της κρίσης». Από την πλευρά του ο και πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «υπό κατάρρευση» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει εκείνος κοντά στους αγρότες αντί να αναρωτιέται γιατί δεν ανταποκρίνονται οι αγρότες στο κάλεσμά του. Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ότι «μετατρέψατε την ελπίδα σε απόγνωση».

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;» ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

Προτάσεις για το ασφαλιστικό

Επίσης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:

-Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, "όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή", ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.

Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με υπουργική Απόφαση.

-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

«Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Την απορία του για την μη προσέλευση αγροτών στον διάλογο που τους καλεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές γεγονός». Αφού ο πρωθυπουργός δήλωσε από την Ολομέλεια «ανοιχτός στον διάλογο», είπε «πως, ενώ στο παρελθόν το πάγιο αίτημα κατά τις κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, σήμερα που τους λέμε "είναι ανοιχτές οι πόρτες" κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με τον πρωθυπουργό. Αν δεν υπάρξει διάλογος, δεν υπάρχουν και λύσεις» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την διαβεβαίωση ότι «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο».

«Η οικογένεια συγκράτησε την ελληνική κοινωνία»

«Η οικογένεια συγκράτησε την αποσάθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Β. Ευρώπης θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι' αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

«Η κρίση του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος, ενός θεμελιακού κοινωνικού πυλώνα, εντείνει την σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν να διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει ότι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς (σ σ η αντιπολίτευση) θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια" τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας "σε συνδυασμό, όμως, η επιστροφή στην ανάπτυξη με ένα ολοκληρωμένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που λαμβάνει υπόψη τις αλληλεξαρτήσεις που ανέλυσα πριν».

Προς την αντιπολίτευση: «Μην αρνείστε το διάλογο»

Ο πρωθυπουργός είπε, στην συνέχεια, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, «καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων σας, να καθαρίσουμε τα δικά σας 'άπλυτα'. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας».

«Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας 'άπλυτα', τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης σε ένα μείζον θέμα, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος» κατέληξε, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε την ανταπάντηση του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ.

Καμμένος: «Δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι όσοι διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος ζήτησε από το βήμα της Βουλής την απόδοση ποινικών ευθυνών σε «εκείνους που διέλυσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία» τονίζοντας πως «δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια