Ελλάδα

"Η μάχη των μαχών" απόψε στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Στη Βουλή μεταφέρεται απόψε η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό σύστημα μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να συμβάλλουν εποικοδομητικά με τις προτάσεις τους, θα αναφερθεί στις διαχρονικές ευθύνες για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό και θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ενώ ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αναμένεται να εξαπολύσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απο την θέση πλέον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι έχει την ευθύνη για τον λογαριασμό των 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα αναφέρει ότι πρέπει όλοι να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, με ειλικρίνεια, για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα, το οποίο πολλές κυβερνήσεις έκρυβαν κάτω από το χαλί.

Επίσης, θα επισημάνει ότι το ασφαλιστικό θα είχε καταρρεύσει αν δεν υπήρχαν οι δύο σημαντικές παρεμβάσεις κυβερνήσεων της ΝΔ, το 1992 επί υπουργίας Δ. Σιούφα και το 2008 επί υπουργίας Φ. Πετραλιά.

«Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι: είτε μεταρρύθμιση του συστήματος είτε κατάρρευση του συστήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και το δίλημμα αυτό αναμένεται να αναδείξει και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή όταν θα ζητήσει από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να λάβουν ξεκάθαρα θέση για το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορά όχι μόνο τη βιωσιμότητα του συστήματος αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για τις ζημίες που επέφερε στα ταμεία το κούρεμα των ομολόγων και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων, παρουσίασε τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Οι αλλαγές και τροποποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών περιλαμβάνουν ευνοϊκές προβλέψεις για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και εισοδηματικά κλιμάκια με στόχο να υπάρξει ελάφρυνση για μικρά και μεσαία εισοδήματα.

«Τα μέτρα είναι υπέρ της κοινωνίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων που έγινε το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους πιο αδύναμους, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για την οποία αναγνώρισε ότι θα είναι σκληρή, και επανέλαβε ότι ουδείς διανοείται στην κυβέρνηση να κάνει πίσω από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να κρατήσει ανοιχτό το πεδίο για έναν ειλικρινή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αντίστοιχη συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός και με τους αγρότες. Ο Αλέξης Τσίπρας που το περασμένο Σάββατο συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μπόλαρη, ανέφερε ότι προτίθεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών που εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματά τους.

Στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή θα πρέπει πάντως να θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αναφορά και σε μια σειρά άλλα ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, οι κανόνες λειτουργίας των ΜΜΕ, η αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και η στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση απέναντι στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και τα περιθώρια ελιγμών κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια