Ελλάδα

Εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων για το Αιγαίο

«Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των πνιγμών στο Αιγαίο αναδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ ως προς την τήρηση μιας και μόνης υποχρέωσης: της εγγύησης στην πράξη και με αποτελεσματικότητα της ασφαλούς διέλευσης για τους δυνάμει πρόσφυγες αλλά και για όσους έχουν ανάγκη προστασίας και διάσωσης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι σχεδιασμοί πολιτικών αποτροπής, μείωσης των ροών από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν μπορούν να έχουν καμία νομική και ηθική αξία απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού με την αποτυχία επιβολής του δικαίου, αποτελεί πολιτική κρίση και καταδεικνύει την αποτυχία της δικής μας Δημοκρατίας».

«Είναι αδιανόητο να περιμαζεύουμε τους επιζώντες της επικίνδυνης διάσχισης του Αιγαίου/Μεσογείου και να τους παράσχουμε τα απαραίτητα (αν και αυτό δεν ισχύει παρά περιστασιακά) χωρίς καμία προσπάθεια διασφάλισης της διέλευσης σε συνεννόηση με τις τουρκικές και ευρωπαϊκές αρχές. Στο όνομα μιας κίβδηλης εθνικής κυριαρχίας», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σχόλια