Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Τρομοκρατίας εγκαινίασε ο Αβραμόπουλος

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Άμστερνταμ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εγκαινιάζει το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ECTC), μαζί με τον Oλλανδό υπουργό Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, Ard Van der Steur, εξ ονόματος της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και τον διευθυντή της Europol κ. Rob Wainwright.

To Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ECTC) θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της Europol να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, καθώς θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ξένων τρομοκρατών μαχητών, την παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά με το θέμα πως «τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίθηκαν γρήγορα και με πυγμή στις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου έτους και κινήθηκαν ώστε να αυξήσουν την ικανότητα αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής από την ΕΕ. Όπως προβλέπεται στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την Ασφάλεια που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ ώστε να καταστεί η συλλογική μας προσπάθεια πιο αποτελεσματική. Καλώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να εμπιστευτούν και να στηρίξουν το Ευρωπαϊκό αυτό Κέντρο προκειμένου να επιτύχει στην σημαντική του αποστολή».

Σχόλια