Ελλάδα

Ένας χρόνος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέρ και κατά

Ποικίλουν οι αντιδράσεις των κομμάτων σχετικά με την επέτειο για τον ένα χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θετικά αποτιμούν τα κόμματα της συμπολίτευσης το έργο της κυβέρνησης παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, όπως αναφέρουν. Επικριτικά για το παρελθόν και επιφυλακτικά για το μέλλον εμφανίζονται τα κόμματα της συμπολίτευσης, από την άλλη πλευρά. Παρακάτω παραθέτουμε αναλυτικά αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Φλαμπουράρης: «Ένας χρόνος Αριστερά-Ένας χρόνος μάχη»

«Επί ένα χρόνο, ο λαός μας με την κυβέρνησή του, δίνει καθημερινά μάχες για να υπάρξει», αλλά «μάχεται και για τους πιο αδύναμους απ' αυτόν, τους "ξένους", τους πρόσφυγες, τους μετανάστες», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος  για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Η Αριστερά δεν είναι νήπιο ενός έτους. Ερχόμαστε από μακριά και προχωράμε», επισημαίνει ο κ. Φλαμπουράρης και διαβεβαιώνει όλους τους Έλληνες ότι «οι αγώνες μας, για να σταματήσουμε τη καταστροφή και να αρχίσει η ανάκαμψη μαζί με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας, θα δικαιωθούν».

αντιστέκονται. Διδάξαμε αλληλεγγύη. Η Αριστερά δεν είναι νήπιο ενός έτους. Ερχόμαστε από μακριά και προχωράμε.

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι αγώνες μας, για να σταματήσουμε τη καταστροφή και να αρχίσει η ανάκαμψη μαζί με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας, θα δικαιωθούν».

Παρασκευόπουλος: «Θα έρθει σιγά σιγά η ανάπτυξη»

«Ο ένας χρόνος που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολος» καθώς η χώρα είχε να ξεπεράσει τον κίνδυνο του Grexit, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επέτειο του ενός χρόνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επισήμανε επίσης πως «αυτή τη στιγμή, όπως έχει φανεί, έχουμε περάσει τον κάβο» εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσουμε και τον «σκόπελο| του ασφαλιστικού «και στη συνέχεια θα έρθει σιγά σιγά η ανάπτυξη, οπότε νομίζω η βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος που θα υπάρξει θα μπορέσει να βοηθήσει σε όλους τους τομείς».

Ξυδάκης: «Ιστορικά πολιτικά συμβάντα πρωτοφανούς πυκνότητας και έντασης»

«Είμαστε ζωντανοί, φέροντας την πλούσια σκληρή εμπειρία της πρώτης χρονιάς με αριστερή διακυβέρνηση», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Ξυδάκης κάνει λόγο για μια χρονιά με «ιστορικά πολιτικά συμβάντα πρωτοφανούς πυκνότητας και έντασης», στην οποία «ήμασταν και είμαστε παρόντες, ενεργοί. Συνδιαμορφώνουμε τα γεγονότα, με τις χαρές και τις ήττες, με τις αλλαγές και τις οπισθοχωρήσεις». Επισημαίνει ότι μέσα σε ένα αντίξοο διεθνές περιβάλλον «από το οποίο εξαρτάται πάρα πολύ η κατάσταση στη χώρα μας, μετά την οικονομική της υποδούλωση το 2010, στόχος είναι να ανοίξουμε χαραμάδες, διαδρόμους ελπίδας». «Δεν πρέπει να χαθούμε στον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης. Πλέον πρέπει με μεγάλη ειλικρίνεια, με θάρρος, να εμβαπτιστούμε στους ανθρώπους μας, μέσα στον λαό» τονίζει, σημειώνοντας ότι το να «κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια, να εξηγείς τι έκανες, να ζητάς συγγνώμη για τα λάθη», ήταν πάντα χαρακτηριστικό της δημοκρατικής Αριστεράς, είναι «η κληρονομιά που καθορίζει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση».

Γεροβασίλη: «Χρονιά πολύ μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών το 2016»

Το 2016 θα είναι χρονιά πολύ μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, καθώς και της συμφωνίας για την απομείωση του χρέους, δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην Αυγή της Κυριακής.

Όπως εξηγεί, οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν στη δημόσια διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, τα ΜΜΕ, το αναπτυξιακό πλαίσιο, τους συνεταιρισμούς και την πάταξη του λαθρεμπορίου. Για τις αντιδράσεις σχετικά με το αγροτικό και το ασφαλιστικό, τονίζει ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο ακούει τις φωνές όσων βγαίνουν στον δρόμο, αλλά και ενσωματώνει όπου είναι δυνατόν τα αιτήματά τους».

Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά ότι «έχει τελειώσει κάθε κουβέντα περί αριστερής παρένθεσης», προσθέτοντας πως «αν κάποιοι, τόσο εκτός όσο και εντός της Ελλάδας, συνεχίζουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις, καλό θα είναι να προσγειωθούν στην πραγματικότητα».

Τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα, σημειώνει την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης όπως συνέβη στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

Χρυσοβελώνη - ΑΝΕΛ: «Τρεις οι κορυφαίοι σταθμοί αυτής της δύσβατης πορείας»

«Ο πρώτος χρόνος της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ένας ιδιαίτερα πυκνός πολιτικός χρόνος, που σημαδεύτηκε από το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά στην πενταετία των μνημονίων σήκωσε το κεφάλι ψηλά και επιδίωξε να διεκδικήσει το δίκιο του, στέλνοντας στην Ευρώπη και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ένα πολλαπλών συμβολισμών μήνυμα Εθνικής Αξιοπρέπειας.

Τρείς ήταν οι κορυφαίοι σταθμοί αυτής της δύσβατης και ιδιαίτερα συγκλονιστικής πορείας: το δημοψήφισμα, η συμφωνία με τους δανειστές μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα και οι νικηφόρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σ' αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες.

Μελανό σημείο που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη αποτελεί η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολλών συστημικών παραγόντων που από την πρώτη στιγμή έσπειραν τον φόβο και τον πανικό στους απλούς πολίτες κινδυνολογώντας ασύστολα για την τύχη των καταθέσεων. Υπήρξε ένας κλιμακούμενος εκφοβισμός των πολιτών, που οδήγησε στο να μην εμπιστεύονται τις τράπεζες. Με αποκορύφωμα την επιβολή των λεγόμενων capital controls, τα οποία συνιστούν μια έξωθεν επιχείρηση χειραγώγησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας στo πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Βασικός στόχος για τη συνέχεια είναι η ελληνική οικονομία να ανασυνταχθεί και να ανακάμψει. Κρίσιμο σταθμό στην πορεία οικονομικής ανάκαμψης αναμένεται να αποτελέσει η ρύθμιση του χρέους, ζήτημα για το οποίο αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται σκληρά.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Πλακιωτάκης - ΝΔ: «Ένας χρόνος επικράτησης των δυνάμεων του λαϊκισμού»

«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένας χρόνος επικράτησης των δυνάμεων του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας, της ανικανότητας και των πειραματισμών της κυβέρνησης της Αριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας, τα στελέχη του και οι συνιστώσες του κόμματός του, αντί να απολογούνται για το κακό που έκαναν στη χώρα και τους Έλληνες, πανηγυρίζουν για τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τους. Χαίρονται, γιατί η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πανηγυρίζουν, γιατί έκλεισαν τις τράπεζες και στέγνωσαν την αγορά από ρευστό. Καμαρώνουν, γιατί φόρτωσαν στον ελληνικό λαό επιπλέον χρέος 80 δισ. ευρώ και τον καλούν να πληρώσει τα σπασμένα του τρίτου μνημονίου. Το θράσος τους, δεν έχει όρια. Εύχομαι, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατό.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει νέα, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση για να ανακτήσει και πάλι το κύρος της και να ξαναβρεί τη θέση που της αναλογεί στη διεθνή σκηνή».

Αυγενάκης - ΝΔ: «Έναν χρόνο μετά, βιώνουμε μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική σύγχυση»

«Σε μερικές ημέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει έναν χρόνο. Μια κυβέρνηση που πριν αναλάβει τις τύχες της χώρας, χρησιμοποίησε τη ρητορεία της "πλατείας" σκίζοντας μνημόνια και υποσχόμενη παροχές, που πίστεψε ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι ευκαιρία κατάληψης του κράτους, η διαπραγμάτευση είναι ένα chicken game με απίθανης αφέλειας επαναστάσεις, η οικονομία μαθηματικά δημοτικού, η αριστεία μια κολάσιμη επιδίωξη, η ιδιωτική επένδυση ένα μίασμα για την αριστερή συνείδηση, η αξιοκρατία μια νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Έναν χρόνο μετά, βιώνουμε μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική σύγχυση και μια συνολική εθνική οπισθοχώρηση. Θα μπορούσε κανείς να ήταν επιεικής, εάν η κυβέρνηση επιδιδόταν με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τους πολίτες στη διακυβέρνηση της χώρας. Αντιθέτως έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να κυνηγά τις εξελίξεις, οι εξελίξεις τη "γονατίζουν", μια κυβέρνηση που απεχθάνεται τους ιδιώτες, αλλά δουλεύει για τους συγγενείς της, μια Κυβέρνηση που στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες και προσπαθεί ανεπιτυχώς να μας πείσει για το αριστερό προφίλ της»

Βενιζέλος: «Να διαπιστώσουμε την επώδυνη διάψευσης της "αντιμνημονιακής" εξαπάτησης»

«Εθνικός και κοινωνικός κορμός είναι το προοδευτικό κέντρο που δεν συνενώνει μικρές φωνές αλλά διασφαλίζει στο όνομα της αλήθειας την ευρύτατη συναίνεση γύρω από τις αναγκαίες αλλαγές που επιτρέπουν στη χώρα μας να βγει από τη δημοσιονομική κηδεμονία», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανάρτησή του στα social media.

Με αφορμή τον ένα χρόνο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του σχηματισμού κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί σε εθνική αυτογνωσία προκειμένου, μεταξύ άλλων, «να διαπιστώσουμε την πανηγυρική και επώδυνη διάψευση της «αντιμνημονιακής» δημαγωγικής εξαπάτησης».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα 20 βασικά σημεία των «δεσμεύσεων» που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας κατά την ανάγνωση των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησής του στην Βουλή, στις 8 Φεβρουαρίου του 2015.

ΚΚΕ: Στο δρόμο των μνημονίων η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε από τα Χανιά όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζει όπως και οι προηγούμενες, το δρόμο των μνημονίων.

Λεβέντης: «Μεταρρυθμίσεις και Οικουμενική, τα κλειδιά για έξοδο από την κρίση»

Με την παραίνεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην τινάξουν στον αέρα τις ελπίδες του κόσμου, σχολιάζει το κλείσιμο ενός χρόνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κρατάει ως «κλειδιά» δύο λέξεις: τις μεταρρυθμίσεις -στις οποίες το κουαρτέτο πρέπει να επιμείνει- και την οικουμενική κυβέρνηση, η οποία όπως λέει «είναι η ιδεολογία μου», αλλιώς «θα είχα πάρει ήδη υπουργεία».

Όσο για την Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι θα είναι το κόμμα που θα κυριαρχήσει στον κεντρώο χώρο και θα πάρει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπολογίζοντας σε ένα ποσοστό 10%.

Λαφαζάνης: «Η έξοδος από την Ευρωζώνη η μόνη διέξοδος για τη χώρα»

«Είμαστε εκτός Βουλής αλλά η αίσθηση που έχω είναι ότι παίζουμε έναν πολιτικό ρόλο σαν να είμαστε στην Βουλή και μάλιστα με ισχυρή παρουσία. Υπάρχει ένα παράδοξο. Είμαστε το μόνο κόμμα που ασκεί πραγματική αντιμνημονιακή αντιπολίτευση με έντονη δράση στην κοινωνία και βρισκόμαστε εκτός βουλής. Το ΚΚΕ δεν είναι ακριβώς αντιμνημονιακό. Το ΚΚΕ λέει ότι το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο είναι πλαστό και ότι η λύση στην ελληνική πραγματικότητα είναι η "σοσιαλιστική επανάσταση". Εμείς θέλουμε να απαντήσουμε στο κεντρικό διακύβευμα των ημερών που είναι η ακύρωση των μνημονίων. Να μπει η χώρα σε μία αντιμνημονιακή τροχιά, στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να έχουμε την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, στον τόπο και η οποία μπορεί να έχει σοσιαλιστικό ορίζοντα. Εμείς θεωρούμε την έξοδο από την Ευρωζώνη μαζί με την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ως την μόνη διέξοδο για την χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια