default-image

Υποβαθμίζεται ο κλάδος των ξεναγών και του τουρισμού

Ελλάδα
Υποβαθμίζεται ο κλάδος των ξεναγών και του τουρισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον εκπρόσωπο του Σωματείου Επαγγελματιών ξεναγών Κρήτης και Θήρας κ. Βαγγέλη Αλεφαντινό συναντήθηκαν την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα μέλη του τομέα τουρισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Μενέλαος Μποκέας και ο γραμματέας κ. Γιώργος Παπαδάκης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Αλεφαντινός αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα απασχολούν τον κλάδο των επαγγελματιών ξεναγών και ανέλυσε τα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το ζήτημα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των επαγγελματιών ξεναγών. Το κλείσιμο των σχολών ξεναγών δημιούργησε μεγάλα κενά καθώς αφενός δεν μπορεί να υπάρξει νέα γενιά  επαγγελματιών ξεναγών αφού δεν υπάρχει πλέον σχολή με αντίστοιχες σπουδές και αφετέρου δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να μπορεί να καταρτίσει/ πιστοποιήσει τους ξεναγούς που προέρχονται από άλλες χώρες, και που αδειοδοτούνται, χωρίς ιδιαίτερα κριτήρια, από το υπουργείο Τουρισμού.

Το ζήτημα της υποβάθμισης των σπουδών και η προχειρότητα στη διαδικασία έκδοσης άδειας επαγγέλματος, σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα του τουρισμού, όπως είναι αυτός της επαγγελματικής ξενάγησης, επηρεάζει αρνητικά και άμεσα την ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος, καθώς υποβαθμίζει τους βασικούς πυλώνες του τουρισμού μας που δεν είναι άλλοι από τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Το άνοιγμα των σχολών ξεναγών, με λελογισμένα λειτουργικά κόστη(στέγαση σε κρατικές υποδομές), είναι ζωτικής σημασίας, αν βέβαια επιθυμούμε ως χώρα, να αναβαθμίσουμε ποιοτικά το τουριστικό προϊόν μας.

Ζητήθηκε ,επίσης, το πρόβλημα με τις παράνομες ξεναγήσεις, καθώς μετά από τροποποίηση του νόμου, δεν αποτελούν, πλέον, ποινικό αδίκημα και επιφέρουν μόνο διοικητικές κυρώσεις. Διοικητικές κυρώσεις, που ουδέποτε έχουν επιβληθεί, καθώς δεν υπάρχει φορέας που να πραγματοποιεί την βεβαίωση της παράβασης. Επομένως, οι παράνομες ξεναγήσεις, αποτελούν μάστιγα, με ανυπολόγιστες συνέπειες (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή) τόσο για την οικονομία, όσο και για την εικόνα της χώρας.

Τέλος, αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από το σωματείο, η πρόταση του τομέα τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών - συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης σε εργαζόμενους στον τουρισμό, που θα αφορούν στην ενημέρωση/εκπαίδευση των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, σε θέματα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε περιοχής. Σημαντικό ρόλο σε αυτού του είδους την εκπαίδευση μπορούν να διαδραματίσουν τα σωματεία ξεναγών σε όλη τη χώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News