Ελλάδα

Συνάντηση Βούτση με Κύπριο κοινοβουλευτικό

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης συναντήθηκε την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου με τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας που επισκέπτονται τη χώρα μας. Την ανάγκη επανένωσης του νησιού και τη θετική διεθνή συγκυρία προς αυτή την κατεύθυνση επισήμαναν και οι δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Βαρνάβας είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία «δημοκρατική και δίκαιη λύση».

Υποδεχόμενος την επιτροπή ο κ. Βούτσης δήλωσε: «Με πολλή χαρά υποδεχόμαστε στην Ελληνική Βουλή τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και εκπρόσωπο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βαρνάβα, με τον οποίο πολύ πρόσφατα είχαμε συζητήσεις και στην κυπριακή Βουλή.

Είναι μια συγκυρία στην οποία τόσο το διεθνές περιβάλλον όσο και εμείς και ιδιαίτερα οι Κύπριοι ασχολούμαστε πολύ ενεργά με την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης με στόχο την επανένωση του νησιού και της Κυπριακής Δημοκρατίας που έτσι κι αλλιώς έχει την οντότητά της και είναι μέλος της ΕΕ.

Έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει και θα το επαναλάβουμε και αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν πολλές επαφές στην Ελλάδα, ότι από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε μία λύση που δεν θα συνδέεται καθόλου με το καθεστώς των εγγυήσεων και θα δίνει προτεραιότητα σε όλα τα θέματα τα οποία οι δύο πλευρές θα επιλύσουν, από κοινού πλέον, στο εσωτερικό της Κύπρου. Μπορούμε να μοιραστούμε την αισιοδοξία την οποία μας μεταφέρουν οι φίλοι και σύντροφοι συνάδελφοι από την Κύπρο και με πολύ ενδιαφέρον  περιμένουμε τα νέα τους πάνω σε αυτό το κρίσιμο, κορυφαίο ζήτημα».

«Η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας βρίσκεται εδώ για να παραστεί σε δύο γεγονότα δυστυχώς θλιβερά, τα οποία όμως συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο. Αύριο το μεσημέρι θα παραδοθούν στο ΓΕΕΘΑ τα λείψανα έξι Ελλαδιτών στρατιωτών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, ενώ το απόγευμα, στην κυπριακή πρεσβεία, θα γίνει εκδήλωση από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου όπου θα τιμηθούν οι πεσόντες της ακταιωρού Φαέθων, η οποία βυθίστηκε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων το 1964 από τα τουρκικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Βαρνάβας.

Ο κ. Βαρνάβας συνέχισε λέγοντας ότι «πριν από λίγο, έγινε μια ευρεία συζήτηση με τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με τις σχέσεις των δύο επιτροπών αλλά και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Όπως είπατε κι εσείς, ελπίδα όλων μας είναι πως αυτές οι διαπραγματεύσεις θα έχουν μία κατάληξη. Το μήνυμα όμως που στέλνουμε ως κυπριακός λαός είναι ότι αυτή η λύση σίγουρα θα πρέπει να είναι μια δημοκρατική και δίκαιη λύση, μια λύση που να ενώνει και όχι να χωρίζει το λαό και το νησί, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνονται σεβαστά τόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες των υπολοίπων 27 χωρών της ΕΕ».

Κατέληξε αναφερόμενος στην επιθυμία να ευχαριστήσει «την ελληνική πλευρά για τη συμπαράσταση που επιδεικνύει σε αυτόν τον αγώνα που δίνει σήμερα ο κυπριακός λαός. Με την τόλμη της ελλαδικής πλευράς, η δήλωση ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ως εγγυήτρια δύναμη σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση, ώθησε ακόμη και τη Μ. Βρετανία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Το γεγονός αυτό είναι για εμάς, ως κυπριακό λαό, πολύ σημαντικό, με την έννοια ότι και η Τουρκία θα υποχρεωθεί στο τέλος της ημέρας, αν και εφόσον εξευρεθεί μία λύση του κυπριακού προβλήματος, εγγυήτριες αυτής της λύσης να είναι η ΕΕ και ο ΟΗΕ, Σώματα στα οποία η Κύπρος είναι πλήρες μέλος».

Σχόλια