default-image

Κάλεσμα ΛΑΕ στη συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας

Ελλάδα
Κάλεσμα ΛΑΕ στη συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη διακοπή της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το θέμα του ασφαλιστικού καλεί η Λαϊκή Ενότητα το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016, και ώρα 12:00, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

«Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό αποτελεί την ταφόπλακα για το δημόσιο, αναδιανεμητικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, αφού ορίζει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθένα, και νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

«Οι προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προς τους δανειστές για το ασφαλιστικό είναι σε απόλυτη συνάφεια τόσο με το 3ο μνημόνιο, όσο και με όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους», προσθέτει, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και όσοι επίσης το υπερψήφισαν (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-Ποτάμι) δεσμεύτηκαν να περικόψουν 2,25 δισ. € από τις συντάξεις τη διετία 2015-2016, για να "εξοικονομηθούν" χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν - και αυτά - για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους».

Η ΛΑΕ καταγγέλλει ότι η κυβερνητική πρόταση, «που προφανώς κατά τη "διαπραγμάτευση" με τους θεσμούς θα χειροτερεύσει, περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση στις κύριες συντάξεις, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τον τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών ως το 2019, τις εξοντωτικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, τη διατήρηση της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" (που η κυβέρνηση θα… καταργούσε) για τις επικουρικές συντάξεις και την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ' ένα υπερταμείο».

«Τα στοιχεία αυτά», συνεχίζει η ΛΑΕ, «έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις ύψους 35-50% που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια».

Η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι στα παραπάνω μέτρα προστίθενται και «όσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προώθησε μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, δηλαδή: τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486€ στα 392€ και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 338€, την αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά 2% στις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές, την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, την επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατά έτος για όσους/ες συνταξιοδοτούνται πρόωρα, την αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια».

Και η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας καταλήγει με τις προτάσεις της για:

- «ακύρωση των μνημονίων,

- ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και κατά συνέπεια την αντιμετώπιση της ανεργίας,

- άμεση παύση πληρωμών στο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του,

- πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας,

- αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών,

- εφαρμογή, χωρίς μειώσεις, της κρατικής συμμετοχής στην τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης,

- ανακεφαλαιοποίηση και αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης (άτοκες καταθέσεις, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, κούρεμα PSI)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News