default-image

Σκουριές: Αναστολή εργασιών αποφάσισε η Eldorado Gold

Ελλάδα
Σκουριές: Αναστολή εργασιών αποφάσισε η Eldorado Gold

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διακοπή των εργασιών στις Σκουριές, την επανεξέταση των σχεδίων της στο Στρατώνι και στη Θράκη και την αναπόφευκτη απόλυση 600 υπαλλήλων - αν δε συνεχιστεί η συνεργασία με την κυβέρνηση και δεν προχωρήσουν άμεσα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στο αρμόδιο υπουργείο - ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της καναδικής πολυεθνικής εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Τορόντο την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, ο κ. Ράιτ έκανε σαφές ότι «δε μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι». Και συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας».

Συνεχίζοντας άφησε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο επαναπροσδιορισμού των αποφάσεων της εταιρείας αν το υπουργείο εκδώσει την άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. «Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold.

Συνέχισε δε κάνοντας σαφές πως, «εφόσον μέχρι τότε δε χορηγηθεί η άδεια, τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. «Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης», είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι θα απαντούσε σε κάποιον επενδυτή ο οποίος θα ρωτούσε ποια είναι η γνώμη του για τις επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα κι αν αξίζει να επενδύσει κανείς, ο κ. Ράιτ είπε ότι «δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά με την κυβέρνηση. Θα ήταν δύσκολο να πω κάτω από αυτήν την πίεση με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων να βρίσκονται σε κίνδυνο σε κάποιον να επενδύσει στην Ελλάδα».

Η καναδική εταιρεία Eldorado Gold αποδίδει πλήρως την αλλαγή της πολιτικής της στην Ελλάδα στη στάση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, την οποία χαρακτηρίζει «ανοιχτά συγκρουσιακή». Επίσης, υποστηρίζει ότι η θυγατρική της "Ελληνικός Χρυσός" «αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική, λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του υπουργείου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων ρουτίνας, που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου».

Πάντως ο κ. Ράιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο οριστικής αποχώρησης από την Ελλάδα, εκτός όπως είπε αν η κυβέρνηση ζητήσει από την εταιρεία να φύγει. Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι το ζήτημα της επένδυσης έχει πολιτικοποιηθεί ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και όχι στην ακεραιότητα της επένδυσης ή σε τοπικές αντιδράσεις, οι οποίες, όπως είπε, προέρχονται από μειοψηφία κατοίκων της περιοχής.

Χτύπημα στην ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η Eldorado Gold από το 2012 έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας, επενδύοντας πάνω από 700 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων άνω των 120 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η "Ελληνικός Χρυσός" συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία:

- 1 δισ. κοινωνική ασφάλιση

- 1,5 δισ. μισθοί

- 100 εκατομμύρια σε συλλόγους και τοπικούς φορείς

- 150 εκατομμύρια σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις

- 75 εκατομμύρια σε έργα υποδομής στην περιοχή

- 2,5 δισ. και άνω σε πληρωμές σε τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών

Πρόκειται ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που αναστέλλεται με μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και απώλεια σημαντικών θέσεων εργασίας, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Η διοίκηση της εταιρείας θα έχει σειρά συναντήσεων την Τρίτη και την Τετάρτη 12 και 13 Ιανουαρίου αντίστοιχα στην Αθήνα: στις 4:30 θα γίνει συνάντηση με τον ΣΕΒ, στις 6 μ.μ. με το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τα σωματεία των εργαζομένων. Στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, στις 10:30 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη, στις 12 μ. με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σ. Θεοδωράκη και στις 2:30 προγραμματίζεται συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαράδεκτες οι απειλές της εταιρείας»

«Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία Eldorado εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση της Eldorando Gold.

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε» σημειώνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται: «Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως, για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τη μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία, τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που αυτή είχε διαπράξει, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες.

ΕΒΕΑ: «Να βρεθεί η χρυσή τομή»

Άκρως αρνητική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος την εξέλιξη με την επένδυση της Eldorado Gold καλεί την κυβέρνηση να βρει τη χρυσή τομή και τονίζει ότι πρέπει να αφήσει τις ιδεοληψίες και να μην αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ως συμμάχους.

«Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική, τόσο για την εθνική  μας οικονομία όσο και για την απασχόληση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία».

Η απάντηση του Π. Σκουρλέτη

«Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος» είπε και πρόσθεσε: «Με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας».

Ν.Δ.: «Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τη χώρα»

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε σε «αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης» την επένδυση της εταιρείας με αποτέλεσμα να παγώσει η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως ιδιωτικές επενδύσεις. Εκτιμούμε ότι μόνο αν προσελκύσουμε επενδύσεις ύψους 100 δισ. μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, θα μειωθεί η ανεργία, θα εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική», αναφέρει η Ν.Δ. που κατηγορεί την «ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» ότι «στέλνει λάθος μήνυμα» και προκαλεί «αμέσως αποεπενδύσεις». Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει με την εξής φράση: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα».

ΠΑΣΟΚ: «Πανωλεθρία για την ελληνική οικονομία»

«Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε παθαίνει πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

«Η αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής οδηγεί σε μια Ελλάδα της μεγαλύτερης ανεργίας. Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ποτάμι: «Τι παθαίνεις αν δεν έχεις συγγενείς στο ΣΥΡΙΖΑ»

«Η αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές με άμεση συνέπεια την απόλυση 600 εργαζομένων είναι ένα ακόμη λάθος της ανίκανης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το Ποτάμι.

«Η ανεργία ανεβαίνει, η κυβέρνηση μιλάει για προσέλκυση επενδύσεων και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας - ύψους 1,2 δισ. ευρώ - φεύγει», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η αποχώρηση του καναδικού ομίλου θα προκαλέσει ζημιά εθνικών διαστάσεων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Ο υπουργός Σκουρλέτης όμως δε νοιάζεται. Φροντίζει για το διορισμό στο δημόσιο των συζύγων και των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να σκεφτεί και τις οικογένειες των 2.500 εργαζομένων στις Σκουριές;», καταλήγει το Ποτάμι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News