default-image

"Έφυγε" η Άννα Συνοδινού

Πολιτισμός
"Έφυγε" η Άννα Συνοδινού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φτωχότερος είναι από σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός. Μια μεγάλη ηθοποιός, η Άννα Συνοδινού, έφυγε σε ηλικία 89 ετών.

Η Άννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της είναι στις αρχαίες τραγωδίες "Αντιγόνη", "Ηλέκτρα", "Ανδρομάχη", "Ιφιγένεια", "Ελένη" καθώς και στην αρχαία κωμωδία "Λυσιστράτη", πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Επίσης έχει παίξει και σε πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.

Με τον ελληνικό κινηματογράφο, η Άννα Συνοδινού ασχολήθηκε ελάχιστα και μόνο στη δεκαετία του '50.

Ο ταινίες της Άννας Συνοδινού είναι:

1954 - Θανασάκης ο πολιτευόμενος του Αλέκου Σακελλάριου (στο ρόλο της Μαίρης Καπλάνη - Γκοβότσου).

1956 - Δολάρια και όνειρα του Ίωνα Νταϊφά (στο ρόλο της Μαίρης).

1958 - Ο άνθρωπος του τρένου του Ντίνου Δημόπουλου (στο ρόλο της Μαντώς Κωστοπούλου).

1962 - Ο Λέων της Σπάρτης (The 300 Spartans)

Η Άννα Συνοδινού ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) που εντωμεταξύ καταργήθηκε. Επίσης ήταν η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού όπου για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας κ.ά. Από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Την περίοδο της δικτατορίας, 1967-1972, διέκοψε, διαμαρτυρόμενη, τις θεατρικές της δραστηριότητες και μετείχε στην Αντίσταση. Κατασχέθηκαν το θέατρό της στο Λυκαβηττό και το διαβατήριό της, ματαιώνοντας έτσι περιοδεία στο εξωτερικό. Κατά το διάστημα αυτό εργάστηκε ως δακτυλογράφος στην εισαγωγική-εξαγωγική εταιρεία του συζύγου της, Γιώργου Μαρινάκη. Μετά από πεντάχρονη απουσία (1967-1972) επέστρεψε στο χώρο του θεάτρου με το ίδιο έργο με το οποίο εγκατέλειψε τη σκηνή: την "Ηλέκτρα" με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο ρόλο του Ορέστη.

Εξελέγη βουλευτής Α' Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974 (21.819 σταυροί), του 1977 (18.348 σταυροί), του 1981 (17.403 σταυροί), του 1985 (εξελέγη με λίστα), του Ιουνίου 1989 (36.002 σταυροί) και του Νοεμβρίου 1989 (31.097 σταυροί). Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό "Νέα Εποχή" του Μιλτιάδη Έβερτ (8.945 σταυροί).

Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος το Μάρτιο του 1990 κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Μαρίνα Δίζη όταν κλήθηκε να ψηφίσει άνοιξε ένα παν?, το οποίο έγραφε «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος». Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική.

Η Άννα Συνοδινού έχει τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.

Είχε γράψει τα βιβλία "Πρόσωπα και προσωπεία" (1998) και "Αίνος στους Άξιους" (1999).

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης για την απώλεια της Άννας Συνοδινού

Για την απώλεια της Άννας Συνοδινού, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Άννα Συνοδινού έφυγε από κοντά μας. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια μίας σπουδαίας Ελληνίδας, που υπηρέτησε και δίδαξε με το έργο της Πολιτισμό και Ήθος. Που κόσμησε με την παρουσία της την παράταξή μας.

Μία σπουδαία Ελληνίδα που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Με πραγματικές πράξεις αντίστασης στην περίοδο της Δικτατορίας.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες την ευχαριστούμε. Θα τη θυμόμαστε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη της».

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο της Άννας Συνοδινού

Ανακοίνωση για το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού εξέδωσε και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρει τα εξής:

«Πλήρης ημερών και μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, απεβίωσε σήμερα η Άννα Συνοδινού, μία από τις λαμπρότερες εκπροσώπους μιας σπουδαίας γενιάς του ελληνικού θεάτρου.

Γεννημένη στο Λουτράκι το 1927, η Άννα Συνοδινού φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (τότε Βασιλικού) Θεάτρου. Η πορεία της στο θέατρο συνδέθηκε κατά κύριο λόγο με το αρχαίο δράμα χαρίζοντάς της δίκαια τον τίτλο της "μεγάλης τραγωδού". Μεταξύ των σημαντικότερων ερμηνειών της υπήρξαν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις τραγωδίες "Αντιγόνη", "Ηλέκτρα", "Ανδρομάχη", "Ιφιγένεια", "Ελένη", καθώς και στην αριστοφανική κωμωδία "Λυσιστράτη". Παράλληλα διακρίθηκε σε πολλούς ρόλους τόσο του κλασικού, όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και στον κινηματογράφο. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (τότε Βασιλικού), καθώς και ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού, του οποίου την άδεια ανακάλεσε η χούντα, αφαιρώντας και από την ίδια το διαβατήριό της.

Το σπάνιο μέταλλο της φωνής της, η χαρισματική και δυναμική προσωπικότητα και το ήθος της δεν της εξασφάλισαν μόνο μια σπουδαία πορεία στο χώρο της υποκριτικής τέχνης. Την οδήγησαν και στο πεδίο της πολιτικής. Εξελέγη βουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία από το 1974 μέχρι το 1989, ενώ διατέλεσε και υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) καθώς και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων (1987-1989). Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1990 κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Έκτοτε δεν ασχολήθηκε ξανά με την ενεργό πολιτική.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου και της πολιτικού που κόσμησε με την παρουσία και το ήθος της τη Βουλή των Ελλήνων».

ΑΝ.ΕΛ.: «Φτωχότερο το θέατρο»

Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της Άννας Συνοδινού:

«Η απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Συνοδινού κάνει αναμφισβήτητα φτωχότερο το ελληνικό θέατρο, και όχι μόνο. Η Άννα Συνοδινού ήταν από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, μια κορυφαία τραγωδός, μια Μεγάλη Κυρία του Θεάτρου, που υπηρέτησε με απαράμιλλη συνέπεια και ήθος το θεατρικό σανίδι και διέγραψε μια καλλιτεχνική πορεία, η οποία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

Με την παρουσία της κόσμησε τις θεατρικές σκηνές, αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την εκλογή της το 1974. Ήταν μια προσωπικότητα βαθιά φιλελεύθερη και με κοινωνικές ευαισθησίες, καθώς τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη νομοθετική προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στους οικείους της εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».

Γενική Γραμματεία Ισότητας: «Καλό ταξίδι, Άννα Συνοδινού»

«Λιγόστεψε το καλλιτεχνικό στερέωμα με το θάνατο της πολυτάλαντης προσωπικότητας και ηθοποιού Άννας Συνοδινού», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για το θάνατο της σπουδαίας καλλιτέχνιδος. Και συνεχίζει:

«Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με σπουδές μπαλέτου και μουσικής, η εξαίρετη τραγωδός έφυγε σήμερα από τη ζωή, στα 88 της χρόνια, έχοντας υπηρετήσει για περισσότερα από 60 έτη το ελληνικό θέατρο. Υποδύθηκε τους μεγάλους γυναικείους ρόλους της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπως της Αντιγόνης, της Ανδρομάχης, της Ελένης, της Ηλέκτρας, της Ιφιγένειας, της Λυσιστράτης.

Με την πολιτική ενεπλάκη το 1974 όταν, για πρώτη φορά, εξελέγη βουλευτής, ενώ στη διάρκεια των ετών 1977-1981 διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και στο διάστημα 1987-1989 δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με το συνδυασμό "Νέα Εποχή".

Μέσω του πολιτικού στίβου αγωνίστηκε, εισηγούμενη προτάσεις και έργα νομοθετικού περιεχομένου γύρω από ζητήματα μητρότητας, ισότητας των δύο φύλων, οικογενειακού δικαίου, προστασίας των ηλικιωμένων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θέματα του απόδημου ελληνισμού, ενώ έδωσε μάχη και για τα εργασιακά και ασφαλιστικά των καλλιτεχνών. Το Μάρτιο του 1990, κατά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος και έκτοτε δε μετείχε ξανά στην πολιτική ζωή.

Ηθοποιός, πολιτικός, δασκάλα Υποκριτικής, ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου και του Θεάτρου του Λυκαβηττού, όπου υπήρξε και θιασάρχης για πολλά χρόνια, συγγραφέας των έργων "Πρόσωπα και προσωπεία" και "Αίνος στους Άξιους", αρθρογράφος, η πολυδιάστατη αυτή προσωπικότητα τιμήθηκε πολλαπλώς για το έργο της: δυο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη, με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, το βραβείο του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου, ενώ η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων εξέδωσε ψήφισμα τιμής και επαίνου για την Άννα Συνοδινού.

Καλό της ταξίδι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News