Ελλάδα

"Πόλεμος" ανακοινώσεων για το Ασφαλιστικό

"Πόλεμο" ανακοινώσεων προκάλεσε η χθεσινή παρουσίαση του συνταξιοδοτικού προγράμματος της κυβέρνησης, με την κυβέρνηση να κατηγορεί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για έλλειψη προτάσεων και την αντιπολίτευση να επιμένει ότι οι μειώσεις των συντάξεων αγγίζουν έως το 30%.

Η Όλγα Γεροβασίλη διέψευσε τις φήμες για μειώσεις συντάξεων 20 έως 30% και επισήμανε ότι «τα μεγέθη αυτά δεν προκύπτουν από πουθενά».

«Αμέσως μόλις το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είδε το φως της δημοσιότητας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν, παραπειστικά και εντελώς προσχηματικά, να ισχυριστούν ότι δήθεν η εφαρμογή του Ν. 3863/2010 προστάτευε τους συνταξιούχους περισσότερο από ό,τι η σημερινή νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης. Καταρχάς τους υπενθυμίζουμε ότι όσα προέβλεπε ο νόμος ουδέποτε εφαρμόστηκαν», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, που έδωσε στη δημοσιότητα και παραδείγματα με βάση την πρόταση της κυβέρνησης και τις συντάξεις του νόμου 3863/2010.

Νωρίτερα, ο κ. Πλακιωτάκης είχε κατηγορήσει την κυβερνητική εκπρόσωπο για εμπαιγμό, με αφορμή τις δηλώσεις της ότι οι συντάξεις δε θα μειωθούν.

«Τα όσα υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη σχετικά με τα περί μη μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της προοπτικής των συνταξιούχων μόνο θυμηδία προκαλούν. Η κ. Γεροβασίλη πιστή στη γραμμή του κ. Τσίπρα, εμπαίζει τον ελληνικό λαό, λέγοντάς του λόγια χωρίς αντίκρισμα και για εσωτερική κατανάλωση», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

Μετά την απάντηση της κ. Γεροβασίλη, ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανήλθε με νέα δήλωση: «Αντί να απολογούνται, γιατί με την άφρονα πολιτική τους φόρτωσαν στον ελληνικό λαό επιπλέον χρέος 80 δισ. ευρώ, και τον υποχρεώνουν σήμερα να πληρώσει τα σπασμένα του 3ου μνημονίου που τους επέβαλαν οι τροϊκανοί, έχουν το θράσος να ασκούν κριτική στη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

Μάλιστα, σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση του, ισχυριζόμενος ότι η κ. Γεροβασίλη αλλά και η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκονται «σε βέρτιγκο».

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, η κ. Γεροβασίλη πέρασε στην αντεπίθεση και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπενθυμίζει όλες τις περικοπές που επιβλήθηκαν από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ την τελευταία πενταετία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια όπως πάντα, αποφάσισαν ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξεχάσουν με ποιον τρόπο οι κυβερνήσεις τους κράτησαν "ζωντανό" το ασφαλιστικό σύστημα, θυσιάζοντας τους συνταξιούχους. Θεωρούν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους επικαλούμενοι το περίφημο "mail Χαρδούβελη", το οποίο ούτε ως βάση συζήτησης δεν έγινε αποδεκτό, ενώ ταυτόχρονα πίεζαν με όλους τους τρόπους να δεχτούμε το καταστροφικό "πακέτο Γιούνκερ" του καλοκαιριού.

Να τους θυμίσουμε εμείς λοιπόν τις περικοπές που επέβαλαν την προηγούμενη πενταετία μία προς μία:

  • Το 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαταστάθηκαν από "βοηθήματα" των 200-400 ευρώ.
  • Έγιναν μειώσεις 3 ως 10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.
  • Το 2011 επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και μειώθηκαν εκ νέου 3 ως 14% οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3 ως 10%.
  • Αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.
  • Την ίδια χρονιά επιβλήθηκαν νέες μειώσεις 6 ως 14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
  • Έγινε επιπλέον παρακράτηση 6 ως 10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
  • Κουρεύτηκε το 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Επιβλήθηκε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.
  • Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπηκαν ξανά κατά 10 ως 20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.
  • Μειώθηκε 5 ως 20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.
  • Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις.

Παρ' όλες αυτές τις "σωτήριες" μειώσεις, οι οποίες συρρίκνωσαν τη μέση σύνταξη κατά 40% από το 2010 ως το 2015, κατάφεραν τελικά να εξοντώσουν και τους ασφαλισμένους και το ασφαλιστικό σύστημα.

Καταλαβαίνουμε ότι τους ενοχλεί που, σε αντίθεση με αυτούς, η ελληνική κυβέρνηση θέτει η ίδια τους όρους της διαπραγμάτευσης με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πως δεν εκτελεί τυφλά όσα της υπαγορεύουν οι δανειστές. Ένα σχέδιο που προστατεύει τη βασική σύνταξη, διασφαλίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελλοντικών γενεών και μειώνει με αποφασιστικό τρόπο τις αδικίες και τις ανισότητες.

Ελλείψει ουσιαστικών προτάσεων και με περίσσευμα θράσους, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προσφεύγουν σε αγοραίες εκφράσεις και προσωπικές επιθέσεις, προσβάλλοντας στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό. Βλέποντας ότι το σχέδιό τους για ανατροπή της κυβέρνησης, μέσω του τελευταίου "χαρτιού" τους με το ασφαλιστικό σύστημα, αποτυγχάνει εντελώς, χάνουν την ψυχραιμία τους. Περιμένουμε υπομονετικά μήπως το πάρουν απόφαση και εκφράσουν πολιτικό λόγο ουσίας και εποικοδομητικές προτάσεις πάνω στα μείζονα εθνικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό».

Απάντηση από το ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ απάντησαν στην κυβερνητική εκπρόσωπο:

«Κυρία Γεροβασίλη. Η αγωνία σας για τις υπουργικές σας καρέκλες και τα κοστούμια δε μας αφορά. Η ουσία είμαι μια. Με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ πλήττονται οι συνταξιούχοι και μεταβάλλονται σε φιλοδώρημα οι μελλοντικές συντάξεις των νέων γενεών».

Αντιδράσεις από Ποτάμι και ΚΚΕ

Για «πολιτικαντισμό» έκανε λόγο το Ποτάμι, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, αντί για μια θαρραλέα μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό «αιτία πολέμου», που διαλύει πλήρως τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και συνεχίζει το «έγκλημα εκεί που το άφησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ».

Σχόλια