Ελλάδα

Δύο αυτοκτονίες απετράπησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ένας 53χρονος άνδρας και μια γυναίκα που εκδήλωσαν, μέσω διαδικτύου, την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν, σώθηκαν χάρη στη συμβολή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της διαδικασίας "Cyber Alert".

Στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο "Cyber Alert" ενημερώθηκε από ημεδαπή, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με άνδρα, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, εκείνος εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Ακολούθησε ψηφιακή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του και προέκυψε ότι πρόκειται για 53χρονο που διαμένει σε περιοχή της Αττικής. Άμεσα ενημερώθηκε το οικείο Αστυνομικό Τμήμα και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Ο 53χρονος εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

Στη δεύτερη περίπτωση, το "Cyber Alert" ενημερώθηκε από χρήστη ηλεκτρονικής διεύθυνσης, ότι άλλος χρήστης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, σε ανάρτησή του, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει. Έπειτα από έρευνα, προέκυψε ότι η επίμαχη ανάρτηση πραγματοποιήθηκε από ημεδαπή που κατοικεί στην Αττική. Ενημερώθηκε άμεσα το οικείο Αστυνομικό Τμήμα και κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε τη γυναίκα στην οικία της, διαπιστώνοντας ότι ήταν καλά στην υγεία της.

Για τις δύο περιπτώσεις, το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί στις αρμόδιες Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες, που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188

• Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID.

Σχόλια