Ελλάδα

Σάραντον: Η Ελλάδα έχει επωμιστεί πιο πολύ βάρος απ' όσο της αναλογεί

Στο γήπεδο του χόκεϊ, όπου έχουν εγκατασταθεί προσωρινά 450 πρόσφυγες, βρέθηκε την Παρασκευή, ανήμερα των Χριστουγέννων, η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ, Σούζαν Σάραντον, η οποία επισκέφτηκε το Ελληνικό, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

«Μου είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ' όσο της αναλογεί και δε νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει πιο αποτελεσματική συνεργασία (σ.σ. με τις άλλες χώρες)», δήλωσε η Αμερικανίδα ηθοποιός, βγαίνοντας από το γήπεδο.

«Δεν είμαι εδώ για να λύσω το θέμα», τόνισε η ηθοποιός και πρόσθεσε: «Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι ελληνικές οργανώσεις και οι άνθρωποι που έρχονται να βοηθήσουν - και από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο - κατάφεραν, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια, να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και πιστεύω ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν».

Με την επιστροφή της, αύριο, στις ΗΠΑ, η ηθοποιός, υπογράμμισε ότι, ως Αμερικανίδα πολίτης, θα προσπαθήσει να καταστήσει σαφές ότι «πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση και όχι πολιτικό ζήτημα». «Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό και ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Φεβρουάριο θα επισκεφθεί και την Τουρκία, για να δει από κοντά και τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων εκεί.

Η κ. Σάραντον, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφτεί και τη Λέσβο για να δει από κοντά τις συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, έφτασε σήμερα αργά το μεσημέρι στο Ελληνικό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός παρέμεινε στο χώρο του γηπέδου περίπου μία ώρα, κατά την οποία μίλησε με τους πρόσφυγες, είδε την κουζίνα, τα συσσίτια και τα ιατρεία. «Κάναμε μια πολύ βαθιά και φιλική κουβέντα, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει σε μια ώρα, αλλά ήταν συνέχεια της κουβέντας που είχαμε στη Μυτιλήνη», είπε από τη μεριά του ο κ. Μουζάλας.

Την Πέμπτη, η Σούζαν Σάραντον μαζί με τον κ. Μουζάλα επισκέφτηκαν το κέντρο το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η ηθοποιός είπε στον υπουργό ότι θα μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα το δράμα των ανθρώπων αυτών, αλλά και τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Η ηθοποιός έμεινε στη Λέσβο και στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών για περίπου μία εβδομάδα και δήλωσε συγκλονισμένη από το δράμα των ανθρώπων αυτών.

Στο βίντεο που ακολουθεί η Αμερικανίδα ηθοποιός αγοράζει γάντια και κάλτσες για τους πρόσφυγες στη Λέσβο…

Όπως αποκάλυψε, αποφάσισε να ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για να τιμήσει τους προγόνους της, που ήταν πρόσφυγες, ενώ αναφέρθηκε στον παππού της που πήγε στην Αμερική από τη Σικελία σε ηλικία μόλις 15 ετών, φεύγοντας κι αυτός από έναν πόλεμο.

«Ήρθα να ακούσω, να μάθω τις ιστορίες των ανθρώπων που φτάνουν εδώ, να ακούσω από πρώτο χέρι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες», δήλωσε η Σούζαν Σάραντον στο CNN.

Σχόλια